

Rusya, Mersin'de inşa etmekte olduğu Akkuyu Nükleer Santrali'nin yüzde 49'luk hissesini satmayı değerlendiriyor.
Bloomberg'de bugün Patrick Sykes imzasıyla yayımlanan “Rusya, Türkiye'deki 25 milyar dolarlık nükleer santralde hisse satışını değerlendiriyor” başlıklı haberde, Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelerin sürdüğü belirtiliyor.
2018'DEKİ SATIŞ GİRİŞİMİ BAŞARISIZ OLMUŞTU
Rus ulusal nükleer enerji şirketi Rosatom'un Akkuyu'yu bünyesinde barındıran iştirakinin yönetim kurulu başkanı olan Anton Dedusenko, İstanbul'da düzenlenen nükleer enerji santralleri zirvesinde Bloomberg'e yaptığı açıklamada, ilk ünitenin devreye alınmasının yakınlaşmasıyla daha fazla yatırımcının konuyla ilgilenmeye başladığını ifade etti.
Akkuyu'da yüzde 49'luk payın satışı daha önce de gündeme gelmiş, 2018 yılında hükümete yakın firmalardan oluşan Cengiz Holding, Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat'tan oluşan konsorsiyumun girişimi sonuçsuz kalmıştı.
YAPTIRIM KORKUSU SÜRECİ GECİKTİRDİ
Dedusenko, Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak 4,8 gigavatlık tesisteki ilk ünitenin şu anda test aşamasında olduğunu ve 2026 yılında enerji vermeye başlamasının beklendiğini, yıl sonuna kadar şebekeye elektrik vermek için gerekli sistemlerin hazır olacağını belirtti.
Yabancı bankaların ABD cezalarına maruz kalma korkusu nedeniyle projede gecikmeler ve finansman sorunları yaşanıyor. Bu durum Türkiye ve Rusya'yı inşaat için doğalgaz takası da dahil olmak üzere alternatif ödeme yöntemleri aramaya zorluyor.
Dedusenko, söz konusu sorunlarla ilgili “Buraya para göndermenin birçok yolu var. Rus rublesi, Türk lirası gönderebiliriz” sözlerini kaydetti.