

Yargıda, “toplu izin kullanımı” anlamına gelen adli tatil yarın başlayacak.
Tatil süresince adliyelerde görev yapacak nöbetçi mahkemeler, tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davalara bakacak. Diğer davalara ise yeni adli yıla kadar ara verilecek.
Yüksek yargı organları Danıştay ile Yargıtay da nöbetçi heyetler görev yapacak.
Danıştay'da görev alacak nöbetçi heyet, esastan karar veremeyecek ve yalnızca “yürütmenin durdurulması” taleplerini karara bağlayabilecek.
Yargıtay'da da ceza ve hukuk olmak üzere iki nöbetçi daire görev yapacak. Nöbetçi ceza dairesi, tutuklu sanıklarla ilgili dosyalara bakacak.
Adli tatil, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102'nci, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 331'nci, Danıştay Kanunu'nun 86'ncı, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 61'inci maddeleri gereğince, her yıl 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona eriyor.
Yeni adli yıl, 1 Eylül pazartesi Yargıtay'da düzenlenecek törenle başlayacak.
Anayasa Mahkemesi ise adli tatil kapsamına girmiyor.
Eylülde Önemli Davaların Görülmesine Devam Edilecek
Adli tatilin sona ermesiyle birlikte, kamuoyunun yakından takip ettiği bazı önemli davaların duruşmaları Eylül ayı itibarıyla yeniden başlayacak.
Bunlardan öne çıkanlar şu şekilde:
15 Eylül’de: CHP'nin 4-5 Kasım 2023’teki 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’te yapılan 21. Olağanüstü Kurultayının iptali için açtığı davanın duruşması görülecek.
16 Eylül’de: Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Elmadağ Roket ve Patlayıcı Fabrikası'ndaki patlamada 5 işçinin hayatını kaybetmesine ilişkin dava devam edecek.
20 Ekim’de: 2002 yılında suikast sonucu öldürülen Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu cinayetine ilişkin 10 sanıklı dava görülecek.
30 Eylül’de: FETÖ’nün yargı yapılanmasında yer aldığı iddiasıyla yargılanan eski hâkim Yaşar Akyıldız’ın duruşması yapılacak.
3 Kasım’da: 15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlere ilişkin çatı davadan ayrılan 39 sanığın yargılanmasına devam edilecek.