reklam
reklam
DOLAR38,6230% -0.08
EURO43,8123% 0.19
STERLIN51,6906% 0.48
FRANG46,8441% -0.18
ALTIN4.173,14% -0,23
BITCOIN99.352,802.639
reklam

Adalet Bakanı: Geciken adalet adalet değildir

Yayınlanma Tarihi : Google News
Adalet Bakanı: Geciken adalet adalet değildir
reklam

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, idari yargı değerlendirme toplantısında, yargı sisteminin etkinliğini artırmak ve hızlandırmak amacıyla yürütülen çalışmalara dikkat çekerek, “Geciken adalet, adalet değildir”</strong dedi.

Bakan Tunç, vatandaşların en temel beklentisinin makul sürede yargılanma hakkının korunması olduğunu ifade ederek, yeni mahkemelerin kuruluşuna hız verilmesi gerektiğini dile getirdi:

  • “İhtiyaç olan bölgelerde hızlıca yeni mahkeme kurulması için çaba göstermemiz gerekiyor. Dosyaların birikmesini önlemek ve fiziki imkânların yetersiz olduğu durumlarda kiralama gibi alternatif yöntemlerle bu sürecin aksamadan işlemesini sağlamak zorundayız.”

Son iki yılda önemli yapısal adımlar attıklarını kaydeden Tunç, “Son 2 yılda 3.038 ilk derece mahkemesi kurarak bu sayıyı 8.632’ye çıkardık. İdari yargıda ise ilk derece mahkeme sayısı 233’e yükseldi ve son 2 yılda bu alanda 89 mahkeme kurduk” şeklinde konuştu. Ayrıca, 47 adli ve 14 idari istinaf dairesinin de faaliyete geçtiğini belirtti.

İstinaf mahkemeleri ile yüksek yargının yükünü hafiflettiğine dikkat çeken Tunç, “İstinaf mahkemeleri sayesinde hem Yargıtay hem de Danıştay’ın iş yükünü azalttık. Böylelikle vatandaşlarımızın hukuki güvenliğini artırdık” diye ekledi.

Yargı hizmetlerinin kalitesini artırmak için denetim mekanizmalarının güçlendirildiğini de paylaşan Tunç, “Hakimler ve Savcılar Kurulu Teftiş Kurulu’nun müfettiş sayısını artırdık. Yasal düzenlemeyle denetimlerin 2 yılı geçmeyecek süre içinde gerçekleştirilmesi önemliydi ve bu süreç devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“Performansı ve verimliliği artırmak amacıyla, yargı süreçlerinin makul sürede tamamlanmasının teftişle doğrudan ilişkili olduğunu düşünüyoruz. Bu alanı daha da güçlendirmeliyiz” diyen Tunç, adalet sistemine yönelik eleştirilerde bulunan bazı kesimleri de eleştirerek, şunları söyledi:

  • “Birkaç karar veya soruşturmanın üzerinden hareketle 13 milyondan fazla kararın verildiği yargı sistemimizi haksız yere yargılayan ve 25.000 hakim ve savcımızın emeğine saygısızlık eden bazı çevreler mevcut.”
reklam

YORUM YAP