reklam
reklam
DOLAR40,1901% 0.22
EURO47,1146% 0.08
STERLIN54,2331% -0.36
FRANG50,4774% 0.27
ALTIN4.335,04% 1,20
BITCOIN118.025,190.227
reklam

ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nden Önemli PKK/YPG Açıklamaları

Yayınlanma Tarihi : Google News
ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nden Önemli PKK/YPG Açıklamaları
reklam

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack, dün New York'ta düzenlediği basın toplantısının ardından AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Barrack, daha önce yaptığı “SDG, YPG'dir. YPG, PKK'nın bir türevidir.” ifadesinin hatırlatılması üzerine, “SDG'nin PKK'nın bir türevi olduğunu hiç söylemedim. YPG, PKK'nın çeşitli türevlerinden oluşmuştur. SDG ise YPG'nin çeşitli türevlerinden oluşmaktadır.” şeklinde yanıt verdi.

Suriye'de SDG adıyla faaliyet gösteren PKK/YPG'nin Şam yönetimiyle yürüttüğü müzakerelerin sonuçsuz kalmasına değinen Barrack, asıl meselenin “Suriye Arap Cumhuriyeti ile aynı çizgide yer alınıp alınmayacağı” olduğunu vurguladı.

Barrack, şu ifadeleri kullandı:

“Bir ülke, bir millet ve bir ordu, o millet tarafından belirlenir ve bunu artık kabul ediyoruz. Mesele bu. Nereden geldiğini ve özelliklerini unutun. Tüm bu azınlık gruplar federalist bir yapı isteyebilir. Onlara dayatılan bu değil. Bu da bizim sorumluluğumuz değil. Entelektüel tartışmalara taraf olmamız beklenemez. Bu doğru mu? Yanlış mı? Parlamenter sistem mi istiyorsunuz? Cumhuriyet mi? Konfesyonal bir sistem mi? Azınlık hakları nasıl korunacak? Hepimiz, özellikle BM, 'Yardım istiyorsanız bunlar çok önemli' diyoruz. Görmek istediğimiz şartlar bunlar. Yabancı savaşçılarla ne yapacağınızı görmek istiyoruz. Onları entegre ediyor musunuz? Etmiyor musunuz? Onları evlerine gönderiyor musunuz, göndermiyor musunuz?”

ABD'nin Askeri Varlığı Ne Olacak?

ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı hakkında Barrack, terör örgütü DEAŞ ile mücadelenin devam ettiğini belirterek, “O bölgede askeri varlığımız var ve bunu sürdürüyoruz. Ancak bu varlığı sonsuza kadar devam ettirmeyi düşünmüyoruz. DEAŞ'la ve terörle mücadele sırasında, zamanla birliklerin sayısını azaltmayı planlıyoruz. Tıpkı bağımsız bir yeni Suriye hükümeti kurulduğunda tüm birliklerin sayısının azaltılması gerektiği gibi.” dedi.

Barrack, Suriye'deki entegrasyon süreçlerinde yaşanabilecek risklere dikkat çekerek, “Bence bu, yedi aydır uyum sağlanamayan ve geçmişteki belirsizliklerin gelecekte de devam edeceğinden endişe duyulan bir geçiş dönemi. Suriye hükümeti adil mi davranacak? Ancak biz bunu zorlamak için orada değiliz. Biz bunu başlatmak için buradayız.” ifadelerini kullandı.

'Bizimle Yaşayabilirler'

Suriye'de SDG adını kullanan PKK/YPG'nin entegrasyon sürecinde zamanı iyi değerlendirmesi gerektiğini belirten Barrack, aksi halde ne gibi sorunların ortaya çıkabileceğinin sorulması üzerine şu yanıtı verdi:

“Ortaya çıkacak sorunlar, Suriye hükümeti ve Türkiye hükümeti ile anlaşmazlık yaşamaları olabilir. ABD hükümeti, tüm sorunları inceleyip adil ve doğru kararlar verilmesi için elinden geleni yapacaktır. Eğer Amerika'ya gelip bizimle yaşamak isterlerse, bunu yapabilirler.”

Büyükelçi Barrack, “Pentagon, Suriye'nin Tenef bölgesindeki yerel silahlı gruplar için, kuzeydeki gruplar için yaptığı gibi bir bütçe talebinde bulundu. Peki, bu gruplar Suriye ordusuyla entegre edilecek mi? Yoksa ABD orada daha uzun süre ayrı bir işbirliği izlemeyi mi planlıyor?” sorusuna, “Düşüncemiz, ülkenin herhangi bir yerinde kalıcı görünmek değil. Üslerimiz de savunma amaçlı.” yanıtını verdi.

Suriye'nin “içeride ve dışarıda” geniş çaplı askeri varlığa ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Barrack, “Yapılacak en mantıklı şey, SDG'yi entegre etmektir.” şeklinde konuştu.

Barrack, Şam yönetimi ile PKK/YPG arasında karşılıklı güven olmamasından dolayı entegrasyon sürecinin zaman alacağını belirterek, “Taraflar arasındaki anlaşmanın bu durumu işe yarar hale getirecek kadar spesifik olmadığını” ifade etti.

Anlaşma sağlanması için bazı detayları netleştirmeye çalıştıklarını kaydeden Büyükelçi Barrack, tarafların anlaşmaya varacağını ve “güzel bir evlilik” yapacağına inandığını söyledi.

reklam

YORUM YAP