Haşim KILIÇ / ANKARA
Avrupa Birliği’nin kuruluş temellerinin atıldığı 9 Mayıs Avrupa Günü, AB Türkiye Delegasyonu’nun düzenlediği resepsiyonla CerModern’de kutlandı.
Delegasyon Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski’nin eşi Anjelica Ossowski ile birlikte ev sahipliği yaptığı etkinliğe, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Bakan Yardımcısı Levent Gümrükçü ve birçok yabancı misyon temsilcisi katıldı.
“İmamoğlu’nun Tutuklanması Olumlu Atmosferi Bozdu”
Büyükelçi Ossowski, resepsiyon öncesi yapılan basın toplantısında Türkiye ile AB ilişkileri ve vize konularına değindi. Türkiye’nin uzun süre aday ülke statüsünde kalmasından dolayı Türk halkının büyük bir hayal kırıklığı içinde olduğunu belirten Ossowski, şu ifadeleri kullandı:
– Siyasi nedenlerden dolayı bu süreç durmuştu. Ancak yakın zamanda bir karar aldık ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri yeniden başlatma kararı aldık. Uzun bir süredir askıya alınmış olan ilişkilerimizde karşılıklı görüşmelerle olumlu bir atmosfer yakalamıştık. Ancak Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması bu olumlu havayı bozdu.
“Ya Taahhütleri Yerine Getirin Ya da Vazgeçin”
– Türkiye’nin masaya getirecek çok şeyi var, ancak belirli koşullar da mevcut. Bu koşullardan biri, iç reformlara odaklanılması ve demokratik haklar alanında geri gidiş olmamasıdır. Avrupa Birliği, dünkü parlamento raporunda da görüldüğü gibi gelişmeleri izliyor. Değerlendirme yapmak zor; yüksek bir ahlaki zemin üzerinden bakmak veya yargılayıcı bir tutum sergilemek istemiyoruz. Türkiye ile iyi bir ortak olmak istiyoruz.
– Ancak dikkatli de olmalıyız. Ortak değerlerimiz var ve Türkiye bir aday ülke olarak bu değerlere bağlılık göstermektedir. Hiç kimse Türkiye’yi adaylık statüsünden vazgeçirmedi. Türkiye, hukuk devleti, demokrasi, ifade özgürlüğü ve muhalefet özgürlüğü gibi zorlayıcı kriterlere bağlılık gösterdi. Biz de bir ortak olarak şu çağrıyı yapıyoruz: ya taahhütlerinizi yerine getirin ya da bunlardan vazgeçin. Şu anda kapılar kapalı değil, ancak Genişleme Komisyonu ilişkilerimizi yeniden kalibre ettiğimizi belirtti. Bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor.
“Aday Olup Kriterleri Yerine Getiremeyen Tek Ülke”
Ossowski, Schengen vize başvurularındaki sorunlara da değinerek, “Schengen vize meselesi sürekli gündeme geliyor ve bu konuda çıkan söylentileri duymaktan yoruldum.” dedi.
Ossowski, devamında şunları söyledi:
– Gerçek şu ki, Çin’den sonra en fazla vize verilen ülke Türkiye. Medya haberlerinin çoğu propaganda niteliğinde. Avrupa Birliği ya da Schengen ülkelerinin kapılarını kapattığı, vize vermediği yönündeki haberler doğru değildir. Konsolosluklar dev başvuru talepleri ile doludur.
– Üye ülkeler, vize süreçlerini hızlandırmak için yoğun bir çaba içindeler. Ayrıca, Türk vatandaşlarının çok girişli ve uzun vadeli vizeye daha kolay ulaşmasını sağlamak için vize kolaylaştırma çalışmaları sürmektedir.
– Ancak şunu da vurgulamak isterim: Türkiye, yıllar önce Schengen ülkelerine vizesiz seyahat hakkı elde edebilirdi. Avrupa Birliği’ne aday olan tüm ülkeler vizesiz seyahat hakkına sahiptirler. Resmi aday olmayan Kosova bile bu hakkı elde etti. Türkiye, Avrupa Birliği’ne aday olup da bu kriterleri yerine getirmeyen tek ülkedir. Bu kriterler zorunludur.” şeklinde konuştu.
“Polise Başvuru Yaptık”
Büyükelçi, bir gazetede çıkan habere atıfta bulunarak bunun propaganda amaçlı olduğunu belirtti. Vizeye aracılık eden şirketlerin de randevu kapatarak zorluk çıkardığını dile getiren Ossowski, konuyla ilgili Türk makamlarına ve polise başvuru yaptıklarını ve durumu dikkatle takip ettiklerini bildirdi.
Yavaş: Vize Problemi Bir An Önce Düzeltilmeli
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, resepsiyondaki konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
– Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyetler seviyesine ulaşma ideali doğrultusunda üye olmanın bir an önce gerçekleşmesi gerektiğine yürekten inanıyorum. Avrupa ruhunun temeli olan evrensel değerler; demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün ülkemizde de tam anlamıyla yerleşmesi açısından üyeliğin önemi büyüktür. Türkiye, 4 milyona yakın sığınmacıya ev sahipliği yapmaktadır.
– Onların eğitim, sağlık, korunma ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılıyor ve sosyoekonomik destek sağlıyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olmasının avantajlarından yararlanmadan, AB adına bu yükü kaldırması sürdürülebilir değildir. AB’nin beşinci büyük ticaret ortağı olmasına ve adaylık statüsü çerçevesinde sosyal, kültürel, bilimsel ve sportif bağları bulunmasına rağmen halkımızın AB ülkelerine gitmekte vize engeline takılması, aramızdaki anlaşmalara ve iş birliğimizin ruhuna ters düşmektedir ve bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Gümrükçü, bu günün özel bir gün olduğunu, çünkü yalnızca bir siyasi projenin kuruluşunu değil, aynı zamanda bir zamanlar çatışmalarla bölünmüş bir kıtanın umut, direnç ve birliğini simgelediğini belirtti.
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/izmirme1/karsimedya.com/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54