reklam
reklam
DOLAR38,6281% -0.06
EURO43,5121% -0.52
STERLIN51,4572% 0
FRANG46,4783% -0.96
ALTIN4.106,89% -1,81
BITCOIN101.040,994.432
reklam

18 Yıl Boyunca Zehirli Yılanlara Kendini Isırttı: 19 Zehre Karşı Etkili Panzehrin Yarışabileni Oldu

Yayınlanma Tarihi : Google News
18 Yıl Boyunca Zehirli Yılanlara Kendini Isırttı: 19 Zehre Karşı Etkili Panzehrin Yarışabileni Oldu
reklam

İmmünolog Jacob Glanville, 2017 yılında dikkat çekici bir olaya tanıklık etti: Bir adam; kobra, mamba ve çıngıraklı yılan gibi dünyanın en ölümcül yılanları tarafından ısırılmak üzere 856 kez ağır zehre maruz bırakılmıştı.

Bu kişi, Kaliforniya’da yaşayan ve kendi kendine uzmanlaşarak yılan konusunda bilgi sahibi olan Tim Friede’dir. Neredeyse 18 yıl boyunca yılan zehrine maruz kalan Friede, bazı nörotoksinlere karşı bağışıklık geliştirmeyi başarmıştı.

Glanville’nin dikkatini çeken unsur ise Friede’nin kanıydı. Bu yılan uzmanının kandaki antikorlar, yılan ısırmalarının tedavisinde büyük bir yenilik sunabilirdi. Bu aşamada, Glanville ve Friede işbirliği yapmaya karar verdi. Friede, Glanville ve ekibine 40 mililitre kan örneği bağışladı.

Fotoğraf: Jacob Glanville

Sekiz yıl süren araştırmalar sonucunda, Glanville ve ekibi fareler üzerinde yapılan deneylerde 19 farklı zehirli yılan türüne karşı koruma sağlayan bir panzehir geliştirdi. Çalışma, Cell dergisinde yayınlandı ve panzehir, Friede’nin kanındaki antikorlardan üretildi.

Ekibin geliştirdiği panzehir üç ana bileşene sahip: Friede’den alınan iki antikor ve tüm yılan ısırıklarının %95’inde bulunan enzimi inhibe eden varespladib ilacı. Bu ilaç, yılan ısırığı tedavisinde insanlarla yapılan klinik deneylerde kullanılmaktadır.

Fotoğraf: Nicholas Bayless

Uzmanlar, Friede’nin yaptığı eylemin örnek alınmaması gerektiğini vurgulayarak, “Yılan zehri son derece tehlikelidir” uyarısında bulunuyor. Zira Friede, 2018 yılında birkaç kez ölümden döndükten sonra yılan ısırıklarından uzak durmaya karar verdi ve şu anda Glanville’in biyoteknoloji şirketi Centivax’ta çalışıyor.

Yılan ısırıkları, özellikle gelişmekte olan ülkelerde her gün 200 kişinin hayatını kaybetmesine ve 400 bin kişinin her yıl kalıcı hasarlar yaşamasına neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2017 yılında yılan ısırığını “ihmal edilmiş tropikal hastalıklar” kategorisine dahil etti.

reklam

YORUM YAP