Çekya’nın Hradec Kralove şehrindeki Doğu Bohemya Müzesi, 20’nci yüzyıldan kalma 340 bin dolar (13 milyon lira) değerinde bir altın koleksiyonu keşfettiklerini duyurdu.
Artnet’in haberine göre, koleksiyonu bulan bir grup dağcı, Şubat ayında ülkenin kuzeydoğusundaki Krkonoše Dağları’nda keşfe çıkarken büyük bir otlağın köşesinde alüminyum bir kutu ile karşılaştı.
Dağcılar, kutunun içinde ince siyah bir kumaşa sarılı ve 11 ayrı desteye ayrılmış 600 altın sikke buldu. Ayrıca yakınlarda demirden ikinci bir kutu bulan dağcılar, içinde 16 tütün tabakası, 10 bilezik, bir tarak ve bir zincir bulundu. Bu eşyaların, henüz analiz yapılmamış sarı bir metalden yapıldığı ifade edildi.

Altı kilo ağırlığındaki kutunun Doğu Bohemya Müzesi’ne teslim edildiği belirtildi. O zamandan beri müzenin arkeologları kutuları incelemeye devam ediyor.
Osmanlı’dan Kalma Sikke Bile Var
Fransa, Belçika, İtalya, Romanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma sikkeler, koleksiyonun geniş coğrafyasını gözler önüne seriyor. Arkeologlar, hazinede Alman ve Çekoslovakya sikkelerinin olmamasını ise ilginç buldular.
Yetkililere göre, hazinenin büyük kısmını 1808 ila 1915 yılları arasında basılmış sikkeler oluşturuyor; bunların çoğu Fransız sikkesi. Ancak uzmanlar, Avusturya-Macaristan sikkelerinin dikkat çekici bir istisna olduğunu ifade ediyor.
Uzmanlara göre, Avusturya-Macaristan sikkelerinin 1921’de, günümüzdeki Sırbistan ve Bosna-Hersek’i kapsayan bölgelerde yeniden basıldığı düşünülmekte.

Müzenin sikke uzmanı Vojtěch Brádle, hazinenin bir asırdan fazla bir süre toprağın altında gizli kaldığını belirterek, “Kesin olan bir şey varsa o da 1921’de bu sikkelerin en azından bir kısmı bizim topraklarımızda değildi. O zamanlar Balkanlar’da olmaları gerekiyor.” dedi.
Sikkeleri Neden Sakladılar?
Uzmanlar, 20’nci yüzyılın ilk yarısında Çekoslovakya’da bir kişinin bu kadar değerli bir hazinenin saklanmasının birçok nedeni olabileceğini belirtmektedir.
Bunlardan ilki İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesi, ikincisi ise savaş sırasında Yahudi ve Çek nüfusun yerinden edilmesi, üçüncü sebep ise savaşın ardından Almanların sınırdışı edilmesidir.
Müzenin baş arkeoloğu Miroslav Novak, 1953’te Sovyetler Birliği’nin Çekoslovakya’yı para reformuna zorlamasının da bu duruma katkıda bulunduğunu vurguladı.
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/izmirme1/karsimedya.com/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54