

Elektronik İngilizce Yeterlik Sınavı (E-Tep) 19 Temmuz Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Sınav, saat 13.45'te başlayacak ve iki oturum ile dört bölümden oluşacak. Adaylar, saat 13.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacak.
1. Bölüm-Okuma 60 dakika, 2. Bölüm-Dinleme 30-33 dakika, 3. Bölüm-Konuşma 11-13 dakika, 4. Bölüm-Yazma ise 45-50 dakika sürecek. Sınav, saat 16.21'de sona erecek.
İlk defa uygulanacak olan sınav ile ilgili açıklamalarda bulunan ÖSYM Başkanı Ersoy, şu şekilde konuştu:
“E-TEP, bilgisayar tabanlı bir İngilizce dil yeterlik sınavıdır. İngilizce dil becerilerini Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni (Common European Framework of Reference for Languages – CEFR) ile uyumlu bir biçimde ölçmeyi ve adaylara B1, B2 ve C1 düzeylerinde geçerli ve güvenilir bir İngilizce dil yeterliği belgesi sunmayı hedeflemekteyiz.”
E-TEP, Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni'nde tanımlanan dört hedef dil kullanım alanı temel alınarak geliştirilmiş olup, eğitim ve mesleki amaçlı dil kullanımına yoğunlaşan bir içeriğe sahiptir. Sınav, Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir'deki ÖSYM Elektronik Sınav Merkezlerinde (e-Sınav Merkezi) gerçekleştirilecek. 13 elektronik sınav salonu kullanılacak ve toplamda 559 adayın başvurusu alındı. Sınavda 222 görevli yer alacak.
DGS 20 TEMMUZ PAZAR GÜNÜ YAPILACAK
20 Temmuz Pazar günü yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavı (2025-DGS), 81 il ve Lefkoşa'da bulunan 103 sınav merkezinde saat 10.15'te başlayacak. Saat 10.00'dan sonra sınav binalarına aday kabul edilmeyecek. 2025-DGS, 675 bina ve 10 bin 319 salonda gerçekleştirilecek.
DGS'de adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi sunulacak. Testin cevaplama süresi 135 dakika olacak ve sınav saat 12.30'da sona erecek. Sınav, çoktan seçmeli sorulardan oluşacak ve toplamda 100 soru (50 sayısal ve 50 sözel) yer alacak.
DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanları ile ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belirli katsayılarla çarpılarak toplanması ile elde edilecektir. Yerleştirme işlemleri, adayların DGS puanları ve tercihleri, yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları dikkate alınarak bilgisayar ortamında gerçekleştirilecektir.
2025-DGS sonuçları, 14 Ağustos'ta açıklanacak ve bu sonuçlar sadece 2025-2026 eğitim-öğretim yılı için geçerli olacaktır.
Nüfus cüzdanı bulunmayan veya kimlik numarası ve fotoğrafı bulunmayan adaylar için il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav günü açık olacaktır.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, “İki yıllık meslek yüksekokulu eğitimlerini 4 yıllık lisans programlarına devam ettirmek isteyen öğrenciler için gerçekleştirilen DGS'ye 252 bin 685 aday başvurdu. Sınavda emniyet görevlileri dâhil 33 bin 730 kişi görev alacak. 1302 engelli aday da sınava katılacak. Ek süre verilmesi uygun görülen engelli adaylar 30 dakika ek süre kullanabilecek. Sınava başvuran gaziler ile şehit ve gazilerin eş ve çocukları, sınav ücretinden muaf tutuldu ve bu haktan 2 bin 283 aday yararlandı. Adayların sınavdan en az bir saat önce binalarda hazır bulunmalarını öneriyorum. Sınava katılacak tüm adaylara başarılar diliyorum, görevlilere de kolaylıklar temenni ediyorum” şeklinde konuştu.