reklam
reklam
DOLAR40,4343% 0.24
EURO47,1614% 0.49
STERLIN54,2613% 0.02
FRANG50,4609% 0.59
ALTIN4.350,44% 0,55
BITCOIN117.779,99-0.117
reklam

İstanbul'da 65 Yılın En Kuru Haziran Aylığı Görüldü

Yayınlanma Tarihi : Google News
İstanbul'da 65 Yılın En Kuru Haziran Aylığı Görüldü
reklam

Marmara Bölgesi'nde yer alan İstanbul, yaz mevsimini kurak bir şekilde geçirirken, geçtiğimiz ay son 65 yılın en düşük haziran yağışına tanıklık etti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Marmara Bölgesi'nde haziran ayı yağış miktarı tarihsel olarak ortalama 41,5 milimetre iken, 2024 haziran ayında bu rakam yalnızca 3,4 milimetre, 2025 haziranında ise 2,4 milimetre olarak kaydedildi.

Söz konusu verilere dayanarak, bölgedeki yağış miktarı uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 94, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ise yüzde 29 azalmış durumda.

İSTANBUL’DA YAĞIŞ AZALIŞI YÜZDE 99'A ULAŞTI

Geçtiğimiz ay sadece 0,5 milimetre yağış alan İstanbul, 65 yıl içerisinde en düşük haziran yağışını yaşamış oldu. İstanbul, aynı zamanda normal ölçümlerine göre yağış azalışı açısından yüzde 99 ile ilk sırada yer aldı.

Balıkesir, Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne illerinde de son 65 yılın en düşük haziran yağışları kaydedilen yerler arasında bulunuyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, Türkiye genelinde son günlerde havaların oldukça sıcak olduğunu ve yağışların yetersiz kaldığını belirtti.

Ülke genelinde son 2 yıldır süregelen kurak bir dönem yaşandığını ifade eden Toros, bu haziranda da sıcak ve kurak hava koşullarının sürdüğünü vurgulayarak, haziran yağışlarının ülke genelinde yüzde 63 azaldığını söyledi.

Prof. Dr. Toros, Marmara Bölgesi'nin yüksek basınç etkisi altında olduğunu ve “Marmara'da yağışlar, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 94 azaldı. İstanbul'da ise normallerine göre yağışlar yüzde 99 oranında düştü. Haziran ayında neredeyse hiç yağış almadık.” dedi.

BARAJLARDA SU SEVİYESİ YÜZDE 60’IN ALTINA DÜŞTÜ

Su kaynaklarının hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurgulayan Toros, yağış azlığının barajlarda ciddi bir etki yarattığını belirterek, barajlardaki su seviyesinin hızla yüzde 60'ın altında kaldığını ifade etti.

Prof. Dr. Toros, su tasarrufunun tüm alanlarda uygulanması gerektiğinin altını çizerken, şu ifadeleri kullandı:

“Su kaynaklarımız tükendiğinde, evlerde, iş yerlerinde ve tarımda bu durum sorunlar doğuracaktır. Bu nedenle gerekli tedbirleri önceden almak önemlidir.”

Hava tahminleri, temmuz ayının sonlarına doğru ve ağustos ayında yüksek sıcaklıkların devam edeceği yönünde. Sıcaklık artışı, su yüzeyinden buharlaşmayı artırmakta.

Sadece bireylerin değil, ekosistemin de suya ihtiyacı artıyor. Şu an İstanbul'daki kişi başı su kullanımı 200 litrenin üzerinde ve bu rakamın mutlaka düşürülmesi gerekiyor ki barajlardaki su kaynakları yeterli olsun. Uzun vadede bu suyu kullanmaya devam etmemiz gerekecek.”

reklam

YORUM YAP