Reuters'tan Şaşırtıcı Türkiye Analizi: Erdoğan Büyük Bir Riskle Yüz Yüze

Yayınlanma Tarihi :

Uluslararası kamuoyunun, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Orta Doğu'da İsrail'in İran, Filistin ve Suriye'ye yönelik saldırılarını dikkatle izlediği bir dönemde, Türkiye'deki gelişmeler de dikkat çekiyor.

İngiltere merkezli önde gelen haber ajanslarından Reuters, Türkiye'de PKK'nın silah bırakma eylemi sonrası yaşananlarla ilgili çarpıcı bir analiz kaleme aldı.

Analizde, “PKK barışı ilerlettiği sürece Erdoğan'ın seçmen kaybetme riski söz konusu” ifadesine yer verilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın barış sürecinde milliyetçi Türk seçmenlerin desteğini kaybetme ihtimaline vurgu yapıldı.

Reuters, “Erdoğan, meclisten gelen tepkilerle milliyetçi ve Kürt taleplerinin dengelenmesi konusunda zorluklar yaşıyor. Bu dengeyi sağlayamaması sürecin başarısını tehlikeye atabilir” yorumunda bulundu. Ayrıca, “Erdoğan'ın geleceği tehlikede: Meclis erken seçim fikrini desteklemezse veya NATO üyesi Türkiye'nin dünya sahnesindeki rolünü güçlendirmek amacıyla anayasada bir değişiklik yapılmazsa, görev süresi 2028'de sona erecek” şeklinde bir ifade kullandı.

MHP'nin barış sürecinde destek verdiği, ancak diğer milliyetçi partilerin bu durumu eleştirdiği bilgisi verilirken, İyi Parti ve Zafer Partisi'nin sürece karşı duruşlarına dikkat çekildi. Reuters, bu partilerin süreci tek başlarına engelleyemeyeceğini de belirtti. “Kurnaz bir siyasetçi olan Erdoğan, komisyon çalışmalarına başlarken halkın tepkisini dikkatle takip ediyor olabilir” denildi.

Anket Sonuçları Açıklandı

Haberde, “Konda anket şirketi tarafından Haziran ayında gerçekleştirilen ve Reuters tarafından elde edilen özel bir anket, katılımcıların yalnızca %12'sinin PKK'nın 1984 yılında başlattığı saldırılara son verdiğine inandığını gösterdi” ifadeleri yer aldı.

Reuters'ın analizinde, “Erdoğan'ı eleştirenler, barış sürecinin hem Kürt haklarını artırmayı, hem de 2028'deki adaylığı için Kürt desteğini kazanmaya yönelik olduğunu belirtiyor. Erdoğan ise reformun gerekliliğinin kişisel nedenlerden değil, anayasanın eski olmasından kaynaklandığını savunuyor ve yeniden aday olma taahhüdünde bulunmuyor” ifadelerine yer verildi. Anayasa değişikliği için 600 sandalyeli meclisten 400 vekilin onayına ihtiyaç duyulurken, “referandum için 360'tan fazla vekilin onay vermesi gerekiyor. AKP-MHP ittifakının 319 sandalyesi mevcut ve DEM'in 56 sandalyesi var” şeklinde bir değerlendirmeye yer verildi.

Erken seçim için de en az 360 oya ihtiyaç duyulacağı belirtildi.

Basın No:
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/karsimedyacom/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54