

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından yapılan açıklamaya göre, mart-mayıs dönemi iş gücü piyasası verileri açıklandı.
Bu verilere göre, ülkedeki işsizlik oranı %4,7 olarak tespit edilmiş olup, %4,6 olarak beklenen rakamın üzerinde gerçekleşmiştir.
İşsizlik oranı, söz konusu dönemde çeyreklik bazda %0,2 artış gösterirken, Nisan-Haziran 2021 döneminden bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştır.
'İşsizlik Oranı Artış Gösterecek'
Deutsche Bank İngiltere Başekonomisti Sanjay Raja, iş gücü piyasası ile ilgili değerlendirmesinde, bordrolu istihdam ve açık iş pozisyonlarının azalmasının piyasanın soğumasına neden olduğunu ifade etti. Raja, “İş gücü talebi zayıf seyrediyor ve işe alım planları neredeyse tamamen durmuş durumda.” şeklinde konuştu.
Bu durumun işsizlik oranının artmasına sebep olacağını belirten Raja, “Ancak bu artışın ani ve keskin olmayacağını, aksine yavaş ve kademeli bir şekilde olacağını öngörüyoruz. Enflasyondaki yukarı yönlü sıçramaya rağmen, iş gücü piyasasındaki gevşeme, İngiltere Merkez Bankası'na sıkı para politikasını kademeli olarak gevşetme yönünde bir gerekçe sağlayacaktır. Şu anda 'kademeli ve temkinli' bir yaklaşım en uygun görülenidir. Faiz indirimlerinin hızlandırılması için gereken koşullar henüz oluşmadı.” dedi.
İş dünyasının toplumsal refaha katkıda bulunmayı teşvik eden Londra merkezli Jobs Foundation Başkanı Matthew Elliott de, İngiltere'de bordrolu istihdamda salgından bu güne kadar yaşanan en keskin düşüşün meydana geldiğini vurguladı. Elliot, “Bugünkü veriler, İngiltere'nin artık ciddi bir istihdam resesyonu yaşadığını doğruluyor.” ifadesini kullandı.
Elliott, sonbahar bütçesinde hükümetin büyümeyi ve istihdamı artırmayı amaçlayan bir plan sunması gerektiğinin altını çizdi.