

Çinli çelik üreticileri, Endonezya ve Türkiye gibi ülkelerdeki gümrük vergilerini aşmak adına, genellikle düşük vergi uygulanan yarı işlenmiş çelik ürünlerinin ihracatını artırmaya yönelik adımlar attılar.
Sektör kaynakları, bu yöntemin ucuz Çin metalinin ihracatındaki engelleri aşma konusunda etkili olduğunu belirtirken, düşük değerli ürünlerin ihracatındaki artışın yarattığı endişeleri de artırdı.
İncelemeler Başlıyor
Dünyanın en büyük çelik üreticisi konumundaki Çin'in rekor seviyede çelik ihracatı gerçekleştirmesi sonucunda, geçen yılın Ocak ayından itibaren birçok ülke toplamda 38 adet damping karşıtı inceleme başlattı.
Çin’in ticaret yaptığı başlıca ülkeler olan Vietnam ve Güney Kore, ucuz Çin çeliğinin yerel üreticilere zarar verdiği gerekçesiyle gümrük vergisi uygulamaya karar verdiler.
Yarı İşlenmiş Ürünlere Yöneliş
Çinli ihracatçılar, bu duruma tepki olarak, genellikle daha düşük gümrük vergisi uygulanan yarı işlenmiş çelik kütüklerine yöneldiler. Ocak ile Mayıs ayları arasında gerçekleşen ihracat miktarı, bir önceki yıla göre üç kat artış göstererek 4,72 milyon ton seviyesine ulaştı.
Gümrük verilerine göre, çelik kütüğünün en fazla ihraç edildiği ilk beş ülke arasında Endonezya, Filipinler, Suudi Arabistan, İtalya ve Türkiye yer alıyor. Endonezya, Türkiye ve Suudi Arabistan, bazı nihai çelik ürünlerine gümrük vergisi uygularken, kütük çeliğe ise bu vergiyi getirmemiş durumda.