reklam
reklam
DOLAR40,4074% 0.02
EURO47,0905% -0.07
STERLIN54,2613% 0.02
FRANG50,4336% 0.06
ALTIN4.348,84% -0,04
BITCOIN117.029,83-0.65
reklam

Yüzde 236 Zamdan Sonra Bakanlığa 'Düzenleme Yap' Çağrısı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Yüzde 236 Zamdan Sonra Bakanlığa 'Düzenleme Yap' Çağrısı
reklam

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), özel öğretim kurumlarının eğitim dışı hizmetleri ile kademe başlangıç ücretleri üzerindeki fiyat artışlarının düzenlenmesi ihtiyacını dile getirerek Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) tavsiye kararı sundu.

KDK'nın belirlemesine göre, 2023 yılında özel okulda eğitim alan bir öğrencinin kayıt yenileme ücreti 169 bin lira iken, 2024-2025 eğitim öğretim dönemi için bu rakamın 350 bin liraya çıkarıldığı görüldü.

Eğitim ücretlerine yönelik MEB'in mevzuatında bulunan üst sınırın aşılmasına dair endişelerini ileten bir veli, durumu KDK'ya aktardı.

Yapılan incelemede, okulun eğitim hizmetleri için MEB tarafından belirlenen sınırın üzerinde bir artış gerçekleştirdiği, ancak yemek, servis, takviye kursu, kırtasiye gibi eğitim dışındaki hizmetlerde yüzde 236 oranında bir zam uyguladığı tespit edildi.

KDK'nın aldığı tavsiye kararında, özel öğretim kurumlarının sunduğu eğitim dışı hizmetlerdeki fiyat artışları ile ilkokul, ortaokul ve lise gibi kademe başlangıç ücretlerine dikkat çekildi.

Okul Hakkında İnceleme Tavsiyesi

Bu bağlamda, özel öğretim kurumları tarafından belirlenen ücretler ve eğitim dışı hizmetlerdeki artışlarla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetim ve sınırlamalar çerçevesinde bir yönetmelik düzenlemesi yapılması yönünde tavsiye kararı alındı.

Aynı zamanda, KDK, başvuruya konu okul hakkında inceleme yürütülmesi gerektiği yönünde de görüş bildirdi ve tavsiye kararı örneğinin ilgili kurumlara iletilmesini kararlaştırdı.

“Kamu Görevi Anlayışından Uzak…”

KDK'nın açıklamasında, eğitim ve öğretim hizmetinin kamu hizmeti kapsamına girdiği ve bu hizmetlerin özel hukuk tüzel kişileri tarafından sağlanmasının da idarenin denetim ve gözetim yetkisini ortadan kaldırmadığı vurgulandı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde ücret artışlarına ilişkin düzenlemelere yer verildiği, başvuruya konu okulun eğitim ücretinin bu üst sınırın üzerinde olduğu belirtildi. Ayrıca eğitim dışındaki hizmetlerde ise enflasyon oranının çok üzerinde artış yapıldığı ifade edildi.

Özel öğretim kurumlarının eğitimi sadece bir ticari faaliyet alanı olarak değerlendirmelerinin, kamu hizmeti anlayışından uzaklaşmaları anlamına geleceği vurgulandı. Kararda, eğitim hizmetlerinin ticarileşmesinin kamu hizmeti anlayışıyla çelişebileceği ifade edildi.

– Eğitim hizmetleri, piyasa koşullarının değil; kamu yararının öncelikli olduğu bir alan olarak değerlendirilmelidir. Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 12. maddesi, bu kurumların faaliyetlerini yalnızca kazanç sağlamak amacıyla düzenleyemeyeceklerini açıkça belirtmektedir.

reklam

YORUM YAP