

Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde, “Su ve havasının güzelliğinden Bursa'lıların yüzü kırmızıdır. Velhasıl Bursa sudan ibarettir.” ifadesiyle tanımlanan su şehri Bursa'nın, sadece 50 günlük su miktarı kaldığı bildirildi.
Nüfusu 3 milyon 271 bin olan şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Doğancı Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 40,93 olarak ölçüldü. Bu barajın gövde hacmi ise 2 milyon 520 bin metreküp düzeyindedir.
2007 yılında işletmeye alınan ve 60 milyon metreküp su kapasitesine sahip olan Nilüfer Barajı'nın doluluk oranı ise yüzde 31,09'a düştü. İki barajın ortalama doluluk oranı yüzde 36,01 olarak kaydedildi. Barajlardaki su seviyesi, dronla görüntülendi.
'Doluluk Oranı Kritik Seviyede'
Küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliğinden, kentin barajlarının da olumsuz etkilendiğini dile getiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, barajlardaki doluluk oranının kritik seviyelere ulaştığını ifade etti. Bozbey, “Barajlardaki su seviyemiz yüzde 43'e düştü. Bu oranla elimizde yaklaşık 50 ile 55 günlük su kaldığını hesaplıyoruz.” şeklinde konuştu.
'Bahçeleri İçme Suyuyla Sulamayın'
Vatandaşları su tasarrufu konusunda dikkatli olmaya çağıran Bozbey, özellikle içme suyunun bahçe sulama amacıyla kullanılmaması gerektiğini vurguladı. “Bursalı hemşehrilerimden ricam, bahçelerini içme suyuyla sulamasınlar. Su kullanımlarını azaltmamız gerekiyor. İhtiyacımız olmayan yerlerde su harcamayalım. Çeşmeleri açık bırakmamamız gerekiyor.” diyerek uyarıda bulundu.