reklam
reklam
DOLAR40,2857% 0.09
EURO46,8118% -0.23
STERLIN54,1796% 0.12
FRANG50,0319% -0.52
ALTIN4.316,64% -0,36
BITCOIN118.479,00-0.505
reklam

Çözüm Süreci Komisyonu Kaç Kişiden Oluşacak? AKP'den Açıklama Geldi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Çözüm Süreci Komisyonu Kaç Kişiden Oluşacak? AKP'den Açıklama Geldi
reklam

PKK'lı 30 teröristin 11 Temmuz’da Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Süleymaniye kentindeki Dukan ilçesindeki Casena Mağaraları’nda silahlarını yakmasının ardından çözüm sürecinde yeni bir aşamaya geçildi.

İktidarın “Terörsüz Türkiye” olarak tanımladığı sürece Meclis'te bir komisyon kurulması beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, silah yakma görüntülerinden bir gün sonra ‘tarihi’ olduğu ifade edilen konuşmasında sürecin yasal hazırlıklarına dikkat çekmişti.

Erdoğan, “İlk adım olarak TBMM’de bir komisyon kuracak, sürecin yasal ihtiyaçlarını konuşmaya başlayacağız. Cumhur İttifakı olarak AK Parti, MHP ve DEM heyetiyle de bu süreci geliştirerek geleceğe taşıyacağız” şeklinde konuştu.

AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, komisyon ile ilgili olarak, “Bundan sonra silah bırakma faaliyetleri devam edecek. Meclisimizde bir komisyon kurulacak. 10-15 gün içerisinde bu komisyon da şekillenir” açıklamasını yaptı.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Meclis'te kurulması planlanan komisyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un siyasi partilerden önerilerini beklediğine vurgu yapan Güler, “İnşallah bu hafta tekrar bir araya gelinir” dedi.

Grubu Olmayan Partiler de Üye Verebilir

Kurulacak komisyonun üye sayısına ilişkin Güler, “Şu anda Meclisimizde araştırma komisyonlarımızın milletvekili üye sayısı 22, en fazla milletvekili üye sayısına sahip KİT Komisyonu ise 35. Bu üye sayısı aralığında bir komisyon kurulabilir. TBMM'de grubu olsun ya da olmasın, siyasi partisi olsun ya da olmasın bağımsız üyelerden de katkı sağlanacak şekilde bu komisyon oluşturulur” açıklamasında bulundu.

Komisyonun Görev Alanı

Komisyonun görev alanı ile ilgili olarak Güler şunları belirtti:

– Komisyonun görev alanı net; kalıcı bir hale geleceği şekilde silah bırakmanın, PKK terör örgütünün kendini feshetmesiyle birlikte bunun doğrulanması, izlenmesi, kayıt altına alınması ve güvenlik güçlerimizle yakın bir irtibatın sağlanması.

– İhtiyaç duyulması halinde, gerek idari düzenlemeler gerekse de yasal düzenlemeler açısından bu komisyonumuz, Meclis Başkanımıza önerilerde bulunacaktır. Bir süre kısıtı yoktur. Meclis Başkanımızın inisiyatifiyle kurulmaktadır. Kendi çalışma prensiplerini ve kurallarını müzakereler sonucu kendisi oluşturacaktır.

Söz konusu komisyonun bir ihtisas komisyonu gibi çalışmayacağını belirten Güler, “Kendi çalışma prensiplerini ve kurallarını koyarak, Meclis Başkanlığımıza gözlem ve öneriler konusunda birikimi ve çalışmayı ortaya koyacak” ifadesini kullandı.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonuna benzer bir komisyon olup olmayacağına ilişkin soruya Güler, “Kuruluşu ona benzer ancak çalışma usulü ve prensipleri farklı olacaktır” yanıtını verdi.

reklam

YORUM YAP