

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) mevcut finans yapılanmasına yönelik olarak İstanbul merkezli 9 ilde gerçekleştirilen operasyonda 26 şüpheli yakalandı. Gözaltına alınan HAKMAR ve TATBAK zincir marketlerinin sahibi Zeki Doruk hakkında ifade veren 6 ihbarcı, “kurban bağışı, hac parası ve Zaman gazetesine üyelik” bahaneleriyle ticaret yapıldığını belirtti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ'nün güncel finans yapılanması üzerine yürütülen soruşturma kapsamındaki MİT raporunda Zeki Doruk ile ilgili dikkat çekici ayrıntılar ortaya konuyor.
Raporda, şüpheli Doruk'un yurt dışındaki mahrem birimlerdeki örgüt yöneticilerinden aldığı talimatlar doğrultusunda Türkiye'deki FETÖ/PDY mensuplarına finansal yardımlar sağladığı ve HAKMAR'ın bu yardımların maddi kaynağı olarak kullanıldığı ifade edildi.
Bu bağlamda, FETÖ/PDY mensubu olduğu gerekçesiyle ihraç edilen polis memuru Cengiz Güneş’in, Zeki Doruk’tan aldığı talimatlarla örgütün “MİT mahrem”, “emniyet mahrem” ve sivil yapılanmalardaki örgüt üyeleri ya da birinci derece yakınlarıyla irtibata geçtiği, bu kişiyle ayni ve nakdi yardımların iletildiğine dair istihbari bilgilerin bulunduğu vurgulandı.
Raporda ayrıca, Güneş'in Türkiye genelinde örgüt üyelerine ve onların akrabalarına nakdi yardımlar ulaştırmak amacıyla şehirler arasında seyahat ettiği, bu seyahatlerde polis akademisinde resen emekli edilen ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan hakkında işlem yapılan eski emniyet müdürü Orhan Çağlayan, yargılandığı davada hapis cezasına çarptırılan ihraç öğretmen Mehmet Muhterem Çelebi, ihraç polis memuru Bekir Mutlu ve eşi Yeşim Mutlu ile örgütsel görüşmeler gerçekleştirdiği bilgisi yer aldı.
6 KİŞİNİN İFADELERİNE YER VERİLDİ
Ayrıca, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan yürütülen soruşturma çerçevesinde Zeki Doruk hakkında birçok ihbar yapıldığı, bu doğrultuda 6 ihbarcının da ifadelerine yer verildiği raporun önemli noktalarından biri oldu.
Raporda, Doruk'un “kurban bağışı, hac parası ve Zaman gazetesine üyelik” gerekçesiyle ticaret yaptığı, tedarikçilerinden bağış adı altında paralar kestiği ifade edildi. Ayrıca, fiziksel takipler sonucunda Doruk'un “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan ihraç edilen savcılarla yemek organizasyonları düzenlediğine dair bulgulara yer verildi.
Doruk'un HAKMAR Gıda Turizm Hayvancılık ve İnş. San. Ltd Şti aracılığıyla 2016'dan bu yana örgütsel faaliyetlerine devam ettiğine dikkat çekilen raporda, güncel yapılanma içinde aktif olarak yer aldığı ifade edildi.
Raporda, örgüt üyelerine yardımlar yapan ve bu duruma dair teknik ve fiziksel takipe alınan 19 şüpheli hakkında “iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması” tedbirlerinin uygulanıldığı belirtildi.
Soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilen isimler ise şöyle sıralandı:
“HAKMAR ve TATBAK Gıda AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Doruk, ihraç polis memuru Cengiz Güneş, ihraç öğretmen Ali Aki, Arzu Rahime Uçar, ihraç hakim ve avukat Ayşegül Arslantaş, ihraç polis memuru Bekir Mutlu, fizyoterapist Dilara Ürküt, ihraç veteriner Ercan Eroğlu, ihraç polis memuru Ergün Esmeray, satın alma müdürü Savaş Taşkın, HAKMAR çalışanı Kahraman Bora, eski HAKMAR çalışanı Kemal Özkal, ihraç savcı Mehmet Arslantaş, Yalçın Arslan, Mehmet Uysal, Metin Kamalı, Muhammed Ali Kuru, emekli emniyet müdürü Orhan Çağlayan, emekli iş geliştirme uzmanı Yalçın Uçar, kuyumcu Abdullah Arslan, temizlik görevlisi Muhammed Arslan, ihraç öğretmen Murat Kayaoğlu, muhasebeci Mustafa Yalçın, öğretmen Mehmet Muhterem Çelebi, ihraç edilen Dışişleri Bakanlığı personeli Gül Sert (firari), muhasebeci Zeynep Yılmaz Çelebi.”
NE OLMUŞTU?
MİT, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesinin koordinasyonunda İstanbul merkezli olarak Ankara, Sakarya, Osmaniye, Bayburt, Giresun, Malatya, Yalova ve Bolu'da eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi.
Operasyonda, aralarında HAKMAR ve TATBAK zincir marketlerinin sahibi Zeki Doruk ile polis memurluğundan ihraç edilen Cengiz Güneş'in de bulunduğu 26 şüpheli gözaltına alındı.
İstanbul'da yaklaşık 800 şubesi bulunan zincir marketlerin sahibi olan Zeki Doruk'un evinde gerçekleştirilen aramalarda terör örgütü ile bağlantılı çeşitli materyaller ele geçirildi. FETÖ'nün yurt dışı yapılanmasından gelen talimatlarla Türkiye'deki örgüt üyelerine düzenli para transferi yaptığı ve kaynak olarak HAKMAR Şirketler Grubunu kullandığı tespit edildi.
Zeki Doruk hakkında yapılan çok sayıda ihbarla birlikte “kurban bağışı, hac parası ve Zaman gazetesine üyelik” gerekçeleriyle FETÖ'ye yardım topladığı, FETÖ üyeliğinden kaydı olan ve terör örgütüne sempati duymaya devam eden kişileri zincir marketlerinde işe aldığı belirlendi.
HAKMAR'ın İstanbul'un Sancaktepe ilçesindeki genel müdürlük binasında örgütsel faaliyetler için tasarlanmış birçok şifreli kapı bulunduğu, güvenlik seviyesinin oldukça yüksek olduğu, bu alanlarda örgütsel toplantıların yapıldığı ve Zeki Doruk'un HAKMAR ile TATBAK şirketlerini örgütsel para transferinde kullandığı kaydedildi.
Şüpheli Cengiz Güneş'in ise FETÖ’nün mahrem yapısında yer alan ihraç olmuş kişiler ve onların yakın akrabalarına nakdi yardımlar sağladığı bilgisine ulaşıldı.
Bugün düzenlenen operasyon çerçevesinde HAKMAR Şirketler grubuna ait 3 şirket merkezinde gerçekleştirilen aramalarda FETÖ ile ilişkili çok sayıda materyal ele geçirilirken, HAKMAR ve TATBAK'a kayyum atandı.