

Almanya Merkez Bankası'nın (Bundesbank) ekonomiye dair Mayıs ayı raporu yayımlandı.
Raporda, Almanya'da ekonominin rekabet gücündeki azalma nedeni ile Alman ihracatçıların 2021'den bu yana küresel pazar paylarını önemli ölçüde kaybettikleri vurgulandı.
2008 finansal krizinin ardından Alman ihracatçılarının pazar paylarının 2016’ya kadar nerdeyse sabit kaldığı belirtilirken, “Almanya'nın ihracat pazar payları 2017'den itibaren, özellikle de 2021'den beri düşüyor.” ifadesi yer aldı.
Kalifiye İşçi Sorunu ve İş Gücü Maliyetlerinde Artış
Bundesbank raporunda, pek çok sektörde rekabet gücünün gerilediğine dikkat çekilerek, ülkenin 2021 ve 2023 yılları arasında yaşadığı ihracat pazar payı kayıplarının dörtte üçünden fazlasının, yerli ihracatçıları uluslararası arenada daha az rekabetçi hale getiren arz tarafı koşullarının kötüleşmesinden kaynaklandığı ifade edildi.
Rekabet gücündeki bu gerilemenin, Alman ekonomisindeki birçok şirketi zorlayan temel yapısal zorlukları da işaret ettiğine değinilen raporda, “Bunlar arasında demografik değişim, kalifiye işçi eksikliği, artan birim iş gücü maliyetleri ve yükselen bürokrasi bulunmaktadır.” denildi.
Raporda, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği ve kimya gibi enerji yoğun sektörlerin rekabet gücündeki düşüşe en fazla katkıda bulunan alanlar olduğu belirtilerek, artan enerji fiyatları ve tedarik zincirindeki aksamaların durumu olumsuz etkilediği kaydedildi.
Çin Rekabeti
Almanya’nın küresel pazardaki performansının diğer gelişmiş ekonomilere kıyasla daha kötü olduğuna dikkat çekilen raporda, Çin’in Alman şirketlerine giderek daha fazla rakip olmaya başladığı vurgulandı.
Raporda, Almanya'nın iş ortamını iyileştirmek amacıyla, çalışma teşviklerinin ve özel yatırımlar için vergi indirimlerinin artırılması, nitelikli göçmenlerin önündeki engellerin, bürokrasinin ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi gibi acil reformların gerçekleştirilmesi gerektiği çağrısında bulunuldu.