

İsviçre merkezli Julius Baer Group'un hazırladığı yıllık rapora göre, zenginler için finansal danışmanlık sunan şirket, Singapur'un üst üste üçüncü kez lüks mal harcamalarında dünyanın en pahalı şehri unvanını taşıdığını belirtti.
Londra, Hong Kong'u geçerek ikinci sıraya yükselirken, bu şehirleri Monako ve Zürih izliyor. Geçtiğimiz yıl listenin zirvesinde yer alan Şanghay, iki basamak gerileyerek altıncı sırada yer aldı. Diğer ilk 15 şehir ise sırasıyla Dubai, New York, Paris, Milano, Bangkok, Taipei, Miami, Sidney ve Barselona olarak belirlendi.
Lüks Fiyatlarında Tarihi Düşüş
2020 yılında başlatılan anket sonuçlarına göre, lüks mallar sepetinde yaşanan fiyatlarda yüzde 2'lik bir azalma görülmüştür. Julius Baer, lüks tüketici fiyatlarının genellikle ortalama tüketici fiyatlarından iki kat daha hızlı artarken, bu durumu “oldukça istisnai” olarak nitelendirdi.
Londra ve Dubai Yükselişte
Banka, Birleşik Krallık’ın başkenti Londra'nın, yeni yasal düzenlemelerin ardından özel eğitim ücretlerinde yüzde 26,6 ve business class uçuşlarında da yüzde 29,7'lik artışlar yaşaması sonucunda listede yükseldiğini bildirdi.
Dubai ise beş basamak birden yükselerek yedinci sıraya yükselirken, artık Londra, Monako ve Zürih gibi klasik servet merkezlerine “sağlam bir rakip” konumunda olduğu belirtildi. Raporda, pandemi döneminde başlayan milyonerlerin Dubai'ye taşınma sürecinin devam etmesinin beklendiği ifade edildi.
Zenginler İçin İstikrar ve Güvenlik Öne Çıkıyor
Julius Baer, mevcut “öngörülemez dünya” koşulları nedeniyle Singapur'un istikrarı ve güvenliği ile değer kazandığına dikkat çekti. Hong Kong'da ise yatırım karşılığı oturum izni programının varlıklı bireylerden önemli bir ilgi gördüğü vurgulandı. Singapur'daki otel süiti fiyatları yüzde 10,3 artarken, Hong Kong'da ise yüzde 26,1'lik bir düşüş gözlemlendi.
Raporda ilk 10'da yer alan tek Amerikan şehri ise sekizinci sırada bulunan New York oldu. Sao Paulo ve Mexico City ise anket sonuçlarında en büyük düşüşleri yaşayan şehirler oldu; Sao Paulo yedi basamak gerileyerek 16'ncı, Mexico City ise beş basamak gerileyerek 21'inci sıraya düştü.
Yüksek faiz oranları, yavaşlayan ekonomik büyüme ve yaklaşan ticaret savaşı ortamında lüks sektörünün “durgunlukla” yüzleşmekte olduğu belirtilirken, fiyat düşüşlerinin en büyük etkeninin teknoloji ürünleri olduğu kaydedildi. Business class uçuşlar ise yüzde 18,2'lik artışla bu trende zıt bir seyir izledi.
Rapor Nasıl Hazırlandı?
Julius Baer'in Yaşam Tarzı Endeksi, konut, otomobil, business class uçuşlar, okul ücretleri, lüks akşam yemekleri ve diğer lüks kalemleri analiz ederek toplamda 25 şehri sıralamaktadır. Banka, anketi Şubat-Mart 2025 tarihleri arasında, en az 1 milyon dolarlık varlığı bulunan yüksek net değere sahip bireylerle gerçekleştirmiştir.