reklam
reklam
DOLAR40,2066% 0.09
EURO47,0220% -0.11
STERLIN54,2350% 0.02
FRANG50,4984% 0.12
ALTIN4.358,74% 0,55
BITCOIN121.728,293.251
reklam

Değerli Metallerde Trump Etkisi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Değerli Metallerde Trump Etkisi
reklam

Geçtiğimiz hafta, Emtia fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife tehditleri ve bölgesel gelişmelerin etkisiyle dalgalı bir seyir izledi.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantı tutanaklarındaki faiz indirimi sinyalleri ve ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin güvercin açıklamaları, fiyatlamalardaki risk iştahını destekledi. Ancak, ABD yönetiminin tarifeler konusunda yeni adımlar atıp atmayacağı konusundaki belirsizlik, varlık fiyatları üzerindeki etkisini sürdürdü.

Bu durum, dolar endeksinin yükselişini destekleyerek emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.

Trump, Kanada’dan ithal ürünlere 1 Ağustos’tan itibaren sektörel tarifelerden bağımsız yüzde 35 gümrük vergisi uygulanacağını ve yapılacak misillemelerin bu orana ekleneceğini duyurdu; bu da ticaret savaşları endişelerini tetikledi.

Ayrıca, Trump'ın bakır ithalatına yüzde 50 tarife getireceğini açıklaması, bakırın libresinin uluslararası piyasalarda rekor seviyelere ulaşmasına sebep oldu.

Diğer yandan, basın mensuplarının Fed Başkanı Jerome Powell’ın görevden alınıp alınmayacağı hakkında sorduğu bir soruya Trump, “Hayır.” yanıtını verdi. Trump, Powell’ın “berbat” bir iş çıkardığını savunarak, faiz oranlarının 3 puan daha düşük olması gerektiğini ifade etti.

Söz konusu gelişmeler sonucunda ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 7 baz puan artarak haftayı yüzde 4,42 seviyesinde tamamlarken, dolar endeksi yüzde 0,7 artışla 97,9'a yükseldi.

Değerli Metallere Yönelik Yükseliş

Değerli metaller, tamamlanan haftada faiz indirimi beklentilerinin zayıflamasıyla güçlenen dolar endeksinin talepleri azaltmasına rağmen, Trump'ın tarife adımlarıyla değer kazandı.

Analistler, Trump’ın ticaret hamlelerinin piyasalarda oluşturduğu belirsizliğin yatırımcıları güvenli liman varlıklarına yönelttiğini, bu durumun paladyum üzerinde de etkili olduğunu, ancak otomotiv talebindeki temkinli seyrin fiyat artışını sınırlayabileceğini belirtti.

Öte yandan, Çin ekonomisindeki toparlanmaya ilişkin belirsizlikler sürerken, Çin Merkez Bankası’nın üst üste sekizinci ayda da altın rezervlerini artırması piyasalarda dikkat çekti. Merkez bankalarının devam eden altın talebi, küresel jeopolitik ve finansal risklere karşı altının stratejik önemini vurguladı.

Bu gelişmelerle değerli metallerde, ons bazında fiyatlar; paladyumda yüzde 7,2, gümüşte yüzde 4,1, platinde yüzde 0,8 ve altında yüzde 0,5 değer kazandı.

Bakırda Rekor Seviyeler

Baz metaller de tarife endişeleriyle haftayı karışık bir seyirle tamamlarken, Trump’ın bakıra uyguladığı tarife kararı sonrasında bakır fiyatları rekor seviyelere ulaştı.

Trump'ın bakır ithalatına yüzde 50 tarife getireceğini açıklamasının ardından bakırın libresi uluslararası piyasalarda 5,81 dolarla rekor kırdı.

Bu gelişme, başlıca bakır tedarikçileri olan Şili, Kanada ve Meksika’da endişe yaratırken, ABD sanayisinde artan maliyetlere ilişkin kaygıları gündeme taşıdı.

Analistler, iç üretimi artırmayı amaçlayan tarife adımının kısa vadede fiyat dalgalanmalarını artırabileceğini ve küresel arz-talep dengesini bozabileceğini ifade etti. Arz fazlasının bulunduğu diğer borsalarda bakır fiyatlarının yükselişinin kalıcı olmadığı ve bir miktar geri çekilme yaşandığı belirtildi.

Bu gelişmelerle baz metallerde, tezgah üstü piyasada bu hafta, bakırda yüzde 10,4, alüminyumda ve çinkoda yüzde 0,3 değer kazanırken, kurşunda yüzde 1,8 ve nikelde yüzde 0,8 değer kaybı yaşandı.

Petrol Fiyatlarında Yükseliş

Tamamlanan haftada, Brent petrol fiyatlamalarında arz-talep dengesine dair haber akışına yoğunlaşılırken, artan jeopolitik riskler de fiyatlamalarda etkili oldu.

Hafta başında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefikleri (OPEC+) ağustos ayı için beklenenden fazla üretim artışı açıklayınca fiyatlar üzerinde baskı oluştu. ABD’nin 4 Temmuz tatiliyle ilgili seyahat verilerindeki rekor benzin talebi Brent petrol fiyatını destekledi.

Haftanın son işlem gününde ise Uluslararası Enerji Ajansı’nın arzın beklenenden daha sıkı olduğu yönündeki raporu ve ABD’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırım sinyalleri Brent fiyatlarında yükselişe sebep oldu.

Öte yandan, OPEC'in açıkladığı 2025 Dünya Petrol Görünümü raporunda, Çin'deki talebin yavaşlaması nedeniyle 2026–2029 yılları için küresel petrol talebi tahminleri düşürüldü. Rapora göre küresel talebin 2026'da günde ortalama 106,3 milyon varil olması bekleniyor. Bu rakam, önceki tahminde 108 milyon varildi.

Bu gelişmelerle Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3,1 artarken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gazın İngiliz termal birimi (MMBtu) cinsinden fiyatı yüzde 2,1 değer kaybetti.

Tarım Emtiaları Karışık Seyir İzliyor

Tarım emtia piyasalarında tamamlanan haftada, ihracat verileri ve üretim bölgelerinden gelen haber akışının etkisiyle fiyatlar karışık bir seyir izledi.

Buğday fiyatları, Rusya’nın buğday ihracat vergisini sıfırlamasıyla Karadeniz bölgesindeki rekabetin artması sebebiyle baskı altında kaldı. Söz konusu karar, temmuz ayı sevkiyatlarının son 16 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ve çiftçilerin yüksek ruble nedeniyle ürünlerini elde tutması neticesinde alındı.

Öte yandan analistler, hasattaki gecikme ve çiftçilerin yüksek fiyat beklentisi nedeniyle Karadeniz limanlarında buğday tedarikinin yavaş seyrettiğini belirtirken, bu durumun kısa vadede bölgesel buğday fiyatlarını destekleyebileceğini ifade etti.

Mısır fiyatları, haftayı düşüşle tamamlarken, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) verileri haftalık satışların 1 milyon 262 bin tonla son sekiz haftanın en yüksek seviyesine ulaştığını gösterdi. İlave 888 bin 562 tonluk yeni sezon satışı da küresel talep görünümünü destekledi. Brezilya'da ise ikinci ürün hasadının iyi seyretmesiyle ülke üretim tahmini 132,3 milyon tona yükseltildi. Ancak, Brezilya limanlarındaki kargo sıkışıklığı ve Çin’den gelen düşük talep, küresel sevkiyat hızını azalttı.

Bu gelişmelerle Chicago Ticaret Borsası'nda kile başına fiyatlar; mısırda yüzde 5,7, soya fasulyesinde yüzde 4, buğdayda yüzde 2 ve pirinçte yüzde 1,3 azaldı.

ABD'de faaliyet gösteren emtia borsası Intercontinental Exchange'te libre bazında fiyatlar, kahvede yüzde 0,6 ve pamukta yüzde 1,5 azalırken, şekerde yüzde 1,1 arttı. Kakaonun ton başına fiyatı ise haftayı yüzde 0,3 artışla tamamladı.

reklam

YORUM YAP

reklam

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
    40,202740,2066% 0.09
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
    47,015147,0220% -0.11
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
    54,222854,2350% 0.02
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
    50,473250,4984% 0.12
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
    29,401129,4098% 0.22
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    6.973,217.126,53% 0,55
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    4.358,264.358,74% 0,55
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM
    121.728,293.251
reklam

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış