

Nisanur Yıldırım / NEFES
İktidar, kamu arazilerini adeta satmaya bir türlü doyamıyor. Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Maliye Hazinesi'ne ait taşınmazların özelleştirme ihalesinin son pazarlık görüşmeleri tamamlandı.
176 bin metrekareyi aşan yüzölçümüne sahip taşınmazlar için düzenlenen ihalede, en yüksek teklifi 15 milyar 700 milyon TL ile Conspragma İnşaat Anonim Şirketi sundu.
Özelleştirilecek taşınmazların yanında, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) sınırları içerisinde bulunduğu için itiraz ettiği TÜRK-İş Genel Merkez binasının inşaatı da söz konusu.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 2022 yılında bu taşınmazlara dair “Gelişme konut alanı, ticaret alanı, eğitim alanı, resmi kurum alanı, park, genel otopark alanı ve yol” kullanım kararlarının imar planında değişiklik yapılmasına itiraz etmişti.
Oda, Danıştay'a yürütmenin durdurulması talebiyle dava açmıştı. Bu parsellerin de Çayyolu'ndaki özelleştirilecek taşınmazların yakınındaki parseller olduğu anlaşıldı.
Yürütmeyi Durdurma İstendi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yürütmeyi durdurma talebinde “Planlama alanının her iki yanı da Atatürk Orman Çiftliği alanı iken burada getirilmesi gereken tek kullanım kararı, ağaçlandırma alanı kullanımının olmasıdır.” değerlendirmesini yaptı.
Ayrıca, Eskişehir Yolunun yol açtığı trafik sorunları ve Bilkent Şehir Hastanesi'nin getirdiği trafik yükleri bir arada değerlendirildiğinde, bunların kamu yararına aykırı olduğu savunuldu.
Dava konusu olan plan değişikliğinin yapıldığı alan, AOÇ alanlarının arasında kalan parsellerin plan bütünlüğü açısından “Ağaçlandırma Alanı” olarak devam etmesi gereken bir bölge olduğuna dikkat çekildi.
57 Köy, 82 Bin Zeytin Ağacına Maden Tehdidi
Yeşil alanlar üzerindeki baskı devam ediyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi ekipleri, zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılması ile ilgili yasa teklifine dair tartışmalar sürerken, bölgedeki zeytinlikler, orman alanları, tarım arazileri ve kıyı bölgelerini inceleyerek bir rapor hazırladı.
Raporda, Milas ve Yatağan'daki maden sahalarının genişlemesi durumunda 57 köyün etkileneceği ve bu köylerden 25'inin tamamen maden sahasında kalacağı belirtildi.
Ayrıca, etkilenecek bina sayısının yaklaşık 5 bin 670 olduğu, 4 bin 255 hektar zeytinlik alanın maden sahası içerisinde yer alacağı ve yaklaşık 82 bin adet zeytin ağacının yok olacağının tahmin edildiği, 18 bin 762 hektar orman alanı, 10 bin 490 hektar tarım arazisi (tarla) ve bin 298 hektar doğal sit alanının da maden faaliyetlerinden etkilenebileceği ifade edildi.