reklam
reklam
DOLAR40,2321% 0.08
EURO46,9820% -0.3
STERLIN54,2656% 0.09
FRANG50,5215% 0.09
ALTIN4.350,57% 0,36
BITCOIN118.391,880.803
reklam

İzmir'de Yanan Alan Rekoru Kırıldı

Yayınlanma Tarihi : Google News
İzmir'de Yanan Alan Rekoru Kırıldı
reklam

Ege Bölgesi'nde, İzmir, Manisa ve Aydın başta olmak üzere birçok bölgede orman yangınları meydana geldi. Birçok yeşil alan tamamen küle dönerken, ormanlar gri bir renge büründü.

TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “2020 sonrası önemli bir kurak dönem yaşandı. Bu dönem yaklaşacağını biliyorduk.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Yaşar, “Eğer Mayıs ve Haziran aylarında yağmur yağmazsa, o yıl orman yangınlarında artış olur ve büyük alan kaybına uğrarız. Türkiye genelinde 2008 yılında 29 bin hektar, 2021 yılında ise 139 bin hektar alan kaybettik.” dedi.

2022 yılında 12 bin hektar, 2023 yılında 15 bin hektar ve geçen yıl ise 27 bin hektar alan kaybedildi. Geçen yıl metrekare başına 0,4 litre yağmur düştü. Bu yıl ise hiç yağmur yağmadı.

Toprak kurudu ve nem kalmayınca sıcak hava ile birlikte yangın riski arttı. Rüzgar faktörü de geniş alan kaybına neden oldu. İzmir'de son bir ayda meydana gelen orman yangınlarında 26 bin 260 hektar alan zarar gördü. İzmir'deki orman yangınlarında yanan alan rekoru kırıldı.” diye ekledi.

'Asıl Sorun Kurallara Uyulmaması'

Nüfus artışının ormanlara olan baskıyı artırdığını belirten Prof. Dr. Yaşar, “1960'larda dünya nüfusu 3 milyarken, bugün 8,2 milyara ulaştı. Türkiye nüfusu 27 milyondan 85 milyona, İzmir nüfusu ise 1 milyondan 4,5 milyona çıktı. Artan nüfusla birlikte barınma ihtiyacı doğdu. Önce kıyılarda gecekondulaşma başladı, ardından bu alanlar imara açıldı. Ayrıca 2B sorunu nedeniyle bozuk orman alanları imara açılıyor. 2019'da Orman Şurası'nda bu alanlarda inşaat yapılacaksa yangına karşı önlem alınması gerektiği belirtildi. Ancak asıl sorun, bu kurallara uyulmaması.” dedi.

'Ormana Giriş Tüm Yıl Yasaklanmalı'

Ormanlara girişin belirli dönemlerde yasaklandığını hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, bu yasağın yıl boyunca devam etmesi gerektiğini ifade etti. “Vatandaşın ormanda işi yok. Ormanda yeri olmayan tek canlı insandır. Sadece orman köylülerinin girmesi gerekiyor. Örneğin, Rusya'da vatandaşlar ormana giremez. Ormanlar suyu süzer, doğayı dengeler ve ekosistemin temel taşıdır. Orman yoksa yaşam da yoktur. Orman kenarlarında kontrollü mesire alanları oluşturulabilir; bu uygulama dünya genelinde yaygındır. Yetkililer, bu alanlarda gerekli önlemleri almalıdır. Orman yangınları her ülkede meydana gelir, ama önemli olan bilinçli bir şekilde önlem almaktır.” şeklinde konuştu.

'Yangın Sezonu Henüz Bitmedi'

Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'de yangınlardan zarar gören alan miktarının geçen yıla göre büyük oranda arttığını belirterek, “Geçen yıl toplam kayıp 6-7 bin hektar civarındaydı. Bu yıl ise yangın sezonu henüz bitmemiş olmasına rağmen 26 bin hektarı aştı. Bu, çok büyük bir fark. Türkiye genelinde yılda ortalama 9 bin hektar orman yanar. İzmir, bu ortalamanın üç katını geçti.” dedi.

Yangınların büyük ölçüde insan kaynaklı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, “Türkiye'de orman yangınlarının yüzde 90'ı insan kaynaklı, yüzde 4'ü ise kasıtlı. Örneğin, kaynak yapılırken yangın tüpü bulundurmak zorunlu ama bu kurala uyulmuyor. Fabrika atıkları usulüne uygun bir şekilde bertaraf edilmiyor, yakılarak yok edilmeye çalışılıyor.” şeklinde konuştu.

reklam

YORUM YAP