reklam
reklam
DOLAR40,1901% 0.22
EURO47,1146% 0.08
STERLIN54,2331% -0.36
FRANG50,4774% 0.27
ALTIN4.335,04% 1,20
BITCOIN118.881,761.46
reklam

Profesörün İlginç Koleksiyonu: Para, Pil, Mıknatıs… Hepsi Çocukların Midesinden Çıktı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Profesörün İlginç Koleksiyonu: Para, Pil, Mıknatıs… Hepsi Çocukların Midesinden Çıktı
reklam

Prof. Dr. Mustafa Akçam, hastalarının yutmuş olduğu ve yemek ya da soluk borusundan operasyonla çıkardığı nesnelerden oluşan bir koleksiyon oluşturdu.

Mide veya nefes borusundan çıkarılan yabancı nesneler arasında para, toka, çivi, çatal iğne, küpe, yüzük, karabina, pil ve oyuncak bulunmaktadır.

Yabancı cisim yutma veya nefes borusuna kaçma şikayetiyle hastaneye başvuranların çoğunun çocuk olduğunu belirten Prof. Dr. Akçam, “Son 10 yılda yaklaşık 350 çocuktan yabancı cisim çıkardık. Yemek borusunda cisim takılı kalan çocuklar, yemek yiyemiyor, salyası sürekli dışarıya akıyor ya da nefes borusuna kaçtığı için sürekli öksürük ve solunum zorluğu yaşıyor.” dedi.

EN ÇOK MADENİ PARA

Oyun çağındaki çocukların küçük nesneleri ağızlarına götürmeye eğilimli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akçam, kesici ya da delici nesneleri yutan vakalarla da karşılaştıklarını aktardı. Çocukların en sık madeni para yuttuğunu belirten Prof. Dr. Akçam, “Çocuklar para dışında pil, saat pili, mıknatıs ve oyuncak parçalarını yutabiliyor. Bu nesneler soluk borusuna kaçabileceğinden, ani ve ciddi hayati tehlikeler oluşturabilir.” şeklinde konuştu.

YABANCI CİSİM YUTULMASININ TEHLİKELERİ

Hastaneye başvuran ailelerin verdikleri bilgiler ve çocukların şikayetleri doğrultusunda tedavi uyguladıklarını ifade eden Prof. Dr. Akçam, film çekiminde cam ve plastik gibi maddelerin görülemeyeceğini söyledi. Endoskopi ile cismi tespit edip gerekli prosedürlerle yabancı cismi çıkardıklarını belirten Prof. Dr. Akçam, kesici ve delici nesnelerin organlara ve yemek borusuna zarar verebileceği konusunda uyardı. Yabancı cisim yutulmasının tehlikelerini anlatan Prof. Dr. Akçam, “Damara denk gelirse, yırtılma riski taşıyabilir ve ani kan kaybına neden olabilir. Ayrıca organ tıkanıklığı, delinme, enfeksiyon ve zehirlenmelere yol açabilir. Yemek borusuna kaçması durumunda ise ani boğulma, oksijensizlik nedeniyle ölüm gibi durumlarla karşılaşabiliriz. Ameliyathaneye hızla alıp cismin çıkarılması ile hayata döndürülen vakalarımız olmuştur.” diye ekledi.

AİLELERE UYARI

Ailelere önerilerde bulunan Prof. Dr. Akçam, şunları söyledi:

“Etrafta metal para, mıknatıs veya toka bırakmayın. Küçük çocuklar, boyunlarına veya omuzlarına çeşitli takılar takıldığında, bunları çekip ağzına götürebiliyor. Bu nedenle oldukça fazla vakayla karşılaştık. Bu tür durumlara dikkat edilmesini tavsiye ediyoruz. Özellikle çocukların ulaşabileceği yerlerde temizlik malzemeleri bırakılmamalıdır.”

reklam

YORUM YAP