reklam
reklam
DOLAR40,1901% 0.22
EURO47,1146% 0.08
STERLIN54,2331% -0.36
FRANG50,4774% 0.27
ALTIN4.335,04% 1,20
BITCOIN118.881,761.46
reklam

Erken teşhiste devrim kapıda: Hiç bilinmeyen 4 demans belirtisi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Erken teşhiste devrim kapıda: Hiç bilinmeyen 4 demans belirtisi
reklam

Dünyanın önde gelen tıp dergilerinden Lancet'te yayımlanan yeni bir araştırma, Amerikalı bilim insanlarının 24 binden fazla hasta verisini inceleyerek demans sürecine yol açan dört farklı yolu belirlediğini ortaya koydu. Bu yollar şu şekilde sıralanıyor:

1. Psikiyatrik yol: Depresyon gibi ruhsal rahatsızlıkların zamanla bilişsel gerilemeye neden olup olabileceği belirtildi.

2. Ensefalopati yolu: Beyin işlevlerinde aşamalı bir bozulma süreci yaşanabilir.

3. Hafif bilişsel bozukluk yolu: Bu yol, zamanla kötüleşen hafıza sorunlarıyla kendini gösteriyor.

4. Damar hastalığı yolu: Yüksek tansiyon ve kolesterol gibi kalp ve damar hastalıklarının demansa zemin hazırladığı belirtildi.

Çalışmanın yazarları, bu yolların karakteristik nitelikleri olduğunu ve belirli demografik gruplara göre adapte edilebileceğini ifade etti. Örneğin, yüksek tansiyonu bulunan bir birey hemen ardından depresyon yaşadığında Alzheimer’a yakalanma riski artmış oluyor.

HASTALIKLARIN SIRASI ÖNEM ARZ EDİYOR

Araştırmacılar, Alzheimer gelişimini daha iyi anlayabilmek için hastalarda hangi hastalıkların bulunduğunun yanı sıra, bu hastalıkların ne sırayla ortaya çıktığını da incelemek gerektiğine vurgu yaptı. Zaman içindeki bu örüntüler, Alzheimer’ın bilinmeyen tetikleyicilerini ortaya çıkarabilir.

Kaliforniya Üniversitesi'nde nöroloji alanında öğretim üyesi olan Timothy Chang, kolesterol ve tansiyonu kontrol altına almak için GLP-1 ilaçlarının kullanıldığında, kişiye özel hazırlanan müdahale planlarının demansı önlemede etkili olabileceğine dikkat çekti.

UZMANLARDAN TAVSİYE: EGZERSİZ YAPIN

Demansın bilinen erken belirtileri arasında hafıza kaybı, odaklanma güçlüğü ve iletişim problemleri yer alıyor. Daha az bilinen belirtilerinden biri de görme, işitme, denge sağlama ve dokunma gibi duyumsal değişikliklerdir ki bu durumlar hastalığın habercisi olabilmektedir.

Şimdiye kadar yapılan araştırmalar, aktif bir yaşam tarzının, zihni sürekli meşgul tutmanın ve sağlıklı beslenmenin beyin yaşlanmasını geciktirdiğini göstermiştir.

45-65 yaş arasındaki bireylere düzenli egzersiz yapmaları önerilmektedir. Yüksek yoğunlukta yapılan antrenmanların kan akışını artırarak beynin daha sağlıklı kalmasını destekleyebileceği ifade edilmiştir.

reklam

YORUM YAP