Avrupa'da Türkiye ve Bulgaristan'dan gelen kaçak pestisitlerin artışı, uzmanlar arasında endişe yaratıyor.
Reuters'ın haberine göre, Yunanistan ve diğer Avrupa ülkelerinde artan tarım ilacı maliyetleri, çiftçilerin kaçak ürünlere yönelmesine neden oldu. Uzmanlar, bu ilaçların Avrupa Birliği (AB) sağlık standartlarına uymadığını vurguluyor.
Etiketlenmemiş plastik şişelerde satılan bu pestisitler, kara ve deniz yoluyla Türkiye üzerinden Yunanistan'a kaçağa sokulmakta.
Reuters’ın laboratuvar analizlerine göre, bu pestisitler, Avrupa Birliği tarafından uzun yıllar önce insan sağlığına ve çevreye potansiyel zararı nedeniyle yasaklanmış durumda. Ancak, daha ucuz ve etkili olduklarını düşünen çiftçiler bu ürünleri kullanmayı tercih ediyorlar.
Rekor Düzeyde Kullanım
AB yetkilileri, yasaklı ve sahte pestisit kullanımının Avrupa'da mevcut en yüksek seviyeye çıktığını belirtiyor.
AB verilerine göre, mevcut durumda Avrupa'daki tarım alanlarında kullanılan pestisitlerin en az yüzde 14’ü yasa dışı olarak kabul ediliyor. Bu oran, bazı Yunan bölgelerinde yüzde 25’e kadar yükseliyor.
Yunanistan Bitki Koruma Derneği (ESYF) temsilcileri, bu durumun çevre ile halk sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturduğunu ifade ediyor.
Avrupa Komisyonu, Reuters’ın sorularına verdiği yanıtta, pestisit kaçakçılığı ile mücadelenin üye ülkelerin sorumluluğunda olduğunu kaydederek, yasal ürünlerin onay süreçlerinin hızlandırılması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
Yunanistan Tarım Bakanı Kostas Tsiaras, toplum sağlığını korumak, çiftçileri desteklemek ve yasal üretimi teşvik etmek amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.
Bulgaristan Gıda Güvenliği Ajansı ise Ekim ayından bu yana yasadışı ürünlerin ticareti ile mücadele için denetimlerini sıkılaştırdığını duyurdu. Türkiye Ticaret Bakanlığı ise Reuters'ın yaptığı yorum talebine cevap vermedi.
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/karsimedyacom/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54