

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) çerçevesinde yapılacak merkezi sınav sonrasında başlayacak olan tercih süreci için ailelere bilgi sağlamak amacıyla “Tercih Süreci Veli Kılavuzu”nu yayımladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 15 Haziran’da gerçekleştirilen LGS kapsamındaki merkezi sınavın sonuçları yarın açıklanacak.
Bu bağlamda, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, LGS tercih süreçlerine dair ailelere detaylı bilgiler sunmak üzere “Tercih Süreci Veli Kılavuzu” oluşturdu.
Kılavuzda, tercih süreci, lise çeşitleri, nakil işlemleri ve yerleştirmelere dair bilgiler ile sıkça sorulan sorular ve önerilere dair ayrıntılı başlıklar yer alıyor. Aynı zamanda tercih kontrol listesi, okul türleri ve yerleştirme detaylarına da kılavuz aracılığıyla erişim sağlanabiliyor.
Fen, sosyal bilimler, Anadolu, güzel sanatlar, Anadolu imam hatip ve spor lisesi gibi okul türleri hakkında kapsamlı bilgi sunan bu kılavuzda tercih kontrol listesi de mevcut.
Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte “Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu” da yayımlanacak ve liselere yerleştirme işlemleri başlayacaktır.
“Bilgilendirici ve Rehberlik Edici Bir Tutum Sergileyin”
Kılavuzda tercih döneminde velilere sunulan öneriler arasında şunlar bulunuyor:
“Bu süreçte çocuğunuza karşı bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum sergileyin. Her çocuk bireyseldir ve kendine özeldir. Önemli olan, çocuğunuzun kendini keşfetme sürecine destek olmaktır. Çocuğunuzun hayallerini dinlemek, gitmek istediği okullar ve ileride seçmeyi düşündüğü meslekler hakkında size ipuçları verebilir. Çocuğunuzun ilgi alanları ve yeteneklerini desteklemek için onlara fırsatlar sunabilirsiniz.
Çocuklarınızın tercih edecekleri okullara dair yurt, konaklama, ulaşım ve beslenme gibi imkanlar hakkında okul web sitelerinden detaylı araştırmalar yapabilirsiniz. Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamak yerine kendi gelişimi üzerinden değerlendirerek yaklaşabilirsiniz. Tercih döneminde baskıcı bir tutum sergilemek yerine, bilgilendirici ve rehberlik eden bir yaklaşım benimseyebilirsiniz. Unutulmamalıdır ki, çocuğunuzun istek ve hayalleri sizin beklentilerinizden farklı olabilir.”
Yerleştirme Bilgileri
Liselere yerleştirmeler, yerel, merkezi ve pansiyonlu okullara yerleştirme şeklinde gerçekleştirilir. Sınava girmeyen öğrenciler, yerel yerleştirme ile tercih yapma hakkına sahiptir.
Yerel yerleştirme sürecinde öğrenciler, ikamet adresleri, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık gibi kriterler dikkate alınarak kayıt alanlarında bulunan farklı türdeki okullardan en fazla 5 tercih yapabilirler.
Yerel yerleştirmede en az bir okul tercih edilmesi zorunludur. Yerel yerleştirme ekranında yeşil renk, “kayıt alanında” bulunan okulları, mavi renk “komşu kayıt alanında” bulunan okulları ve kırmızı renk ise “diğer” okulları ifade etmektedir.
Öğrenciler, önce “yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar” ekranından tercihlerini yapacaklardır. Yerel yerleştirme tercihlerinde ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercihinde bulunabileceklerdir. Aynı okul türünden ise en fazla 3 okul seçilebilecektir.
Merkezi yerleştirmede, merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanları ve puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacaktır. LGS puanıyla öğrenci alan okullar tercih edilebilecektir.
Pansiyonlu okullar için tercih yapmak isteğe bağlı olacaktır.
Kılavuza, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesi üzerinden erişim sağlanabilmektedir.