

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) lideri Fetullah Gülen'in nüfus kaydına “ölü” şerhi düşüldü. Bu durum, hakkında açılan ceza davalarında “düşme kararı” verilmesi ve maddi tazminat davalarında “yasal mirasçılarının sorumlu tutulması” olasılığını beraberinde getiriyor.
Belge, diplomatik yollar aracılığıyla iletilip, Dışişleri Bakanlığı tarafından Adalet ve İçişleri Bakanlıklarına gönderildi.
Adalet Bakanlığı, ölüm kaydının resmi olarak tanınması ve hukuki süreçlerin başlatılması için gerekli işlemleri yürütürken, İçişleri Bakanlığı ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla Gülen'in nüfus kayıt örneğine “ölü” notunu ekledi.
Nüfus kayıt örneğindeki bilgilere göre, Erzurum'un Yakutiye ilçesindeki Lalapaşa Mahallesi'nde kayıtlı olan terörist başı Gülen'in ikametgah adresi ise ABD'nin Pensilvanya eyaletine bağlı Saylorsburg kasabası olarak belirtiliyor.
Kayıtlarda, Gülen'in 20 Ekim 2024 tarihinde St. Luke's Hastanesi'nin Monroe kampüsünde vefat ettiği bilgisi yer alıyor.
FETÖ elebaşının nüfus kayıt örneğinde ailesine dair bilgiler de mevcut. Gülen'in hayatta olan kardeşleri Mesih, Salih ve Kutbettin Gülen ile Fazilet Korucuk, yasal mirasçıları arasında yer alıyor.
Gülen ve Diğer Darbeciler Ortak Sorumlu
15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi, ülkeye yalnızca can kaybı ve yaralanmalar değil, aynı zamanda büyük hasarlar da getirdi.
Darbe girişiminin ardından Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Muğla, Malatya ve Şırnak'ta darbecilere karşı milyonlarca liralık maddi tazminat davaları açıldı.
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından hukuk mahkemelerinde açılan tazminat davalarının tamamında Fetullah Gülen, bir numaralı “davalı” olarak yer almakta.
Gülen ile darbe eylemlerini yöneten sözde askerler ve Akıncı Üssü'nde bu girişimi organize eden 4 sivil imam, tazminat davalarının tümünde davalı olarak bulunmaktadır.
Diğer davalılar, Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı karargahı, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı darbe eylemleriyle ilgili davaların “sanıkları”dır.
Darbecilerin neden olduğu maddi hasarların tazmini için en çok dava açan kurumların başında Milli Savunma Bakanlığı geliyor.
Bakanlık, özellikle Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya ve Şırnak'ta darbecilere karşı bugüne dek milyonlarca liralık tazminat davası açtı.
Cumhurbaşkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, darbecilere yönelik kendi zararları için dava açan diğer kurumlar arasında yer alıyor.
Dava dilekçelerinde, davalıların eylemleri sebebiyle meydana gelen zararlardan müşterek ve müteselsilen sorumlu oldukları ifade edilirken, mal varlıklarını kaçırma ihtimaline karşı tedbir alınması talep ediliyor.
Devam eden tazminat davalarının sonuçlanmasıyla, ağırlaştırılmış müebbet ve süreli hapis cezasına çarptırılan darbecilerin sebep oldukları zararın bedelini ödeyecekleri vurgulanıyor.