

SONGÜL DALGIÇ BİLGİLİ / NEFES
Türkiye'de otel ve restoranlardaki fiyat artışları durmaksızın devam ediyor. Yüksek fiyatlar, yabancı turistlerin Türkiye'de tatil yapma isteğini azaltırken, yerli turistler daha uygun fiyatlar sunan ülkelere yönelmeye başladı. Bu noktada Mısır, Yunanistan’ın yanı sıra öne çıkan destinasyonlardan biri haline geldi.
Tatil harcamalarının Türkiye'ye oranla ortalama yüzde 40 daha ucuz olması, Mısır’a olan ilgiyi artırdı. 2024 yılında Türkiye’den Mısır’a giden turist sayısının 230 bini bulması bekleniyor. Bu yılki hedef ise yüzde 52 artışla 350 bin ziyaretçiye ulaşmak.
TÜRKİYE’Yİ GERİDE BIRAKABİLİR
Mısır, yalnızca Türkiye’den değil, Türkiye'nin hedef pazarlarından da turist çekmeyi hedefliyor. Geçtiğimiz yıl, Mısır'ı 15.8 milyon yabancı turist ziyaret etti ve bu ziyaretçilerin yüzde 65’i Avrupalılardan oluştu.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başdanışmanı Hamit Kuk, Türk turizminin karşılaştığı tehditlere dikkat çekerek, “Otelciler, ‘rakibimiz İspanya’ diyorlar, ama gerçek tam tersi. İspanya Türkiye’yi rakip olarak değerlendirmiyor. Asıl rakiplerimiz Mısır ve Yunanistan. Mısır hızla ilerliyor. Müşteri kitlesi açısından bize oldukça yakınlar. Pazarda yüzde 30-40 daha ucuz fiyatlarla öne çıkıyorlar ve müşterileri alıp götürüyorlar. Bu gidişle Mısır bizi geride bırakabilir” ifadelerini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yıl için belirlediği 65 milyon turist hedefine ulaşmanın zor olduğunu vurgulayan Kuk, “Geçtiğimiz yıl açıklanan 62 milyon turisti yakalayabilirsek buna şükretmemiz gerekir” dedi.
TÜRK YÖNETİCİ İHRACI
Türkiye, kalifiye çalışanlarını da yurt dışına kaptırmaya başladı. Mısır'daki otel işletmelerine Türkiye'den yönetici transferlerinin gerçekleştiğini belirten Kuk, “Otel ve hizmet kalitesinde yıllarca rakiplerimize ciddi bir üstünlük sağlamıştık. Artık Mısır, Türk yöneticilerle bu kaliteyi yakalamaya başladı ve tesislerini yeniliyor. Güvenlik sorununu da büyük ölçüde çözdüler” dedi.
Kuk, yeni stratejiler belirlenmesi ve yüksek fiyat artışlarının önlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Fahiş fiyat artışlarının sadece işletmelerden değil, tedarik zincirindeki zamlar nedeniyle de sürdüğünü ifade etti.
Kuk, “Konaklama sektörü, 55-60 tedarik zincirinden mal ve hizmet alıyor. En büyük sorun, o tedarik zincirinde kaynaklanıyor. Otellerin et alım fiyatı son 3-4 yılda yüzde 1.200 oranında arttı. Ticaret Bakanlığı'nın, tedarik zincirindeki işletmeleri kontrol altına alması gerekiyor” şeklinde konuştu.