

Almanya'daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025'in ikinci çeyreğinde 2005 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını duyurdu.
IWH, Almanya'da haziran ayına ilişkin şirket iflas trendleri raporunu yayınladı. Buna göre, ülkede şirket ve ortaklıkların iflas başvuruları, haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23 artarak 1420'ye yükseldi.
Söz konusu iflas sayısı, 2016-2019 yılları arasındaki haziran ayları ortalamasına (Kovid-19 salgını öncesine) kıyasla yüzde 50 daha yüksek bir seviyeye denk geliyor.
45 Bin Kişi İşsiz Kaldı
2025'in ikinci çeyreğinde 4 bin 524 şirketin iflas ettiği belirtilirken, bu durumdan yaklaşık 45 bin kişinin istihdamının etkilendiği bildirildi. 2024'ün ikinci çeyreği ile karşılaştırıldığında, nisan-haziran dönemindeki iflas sayısının yüzde 7 arttığı kaydedildi.
Açıklamada, “Nisan-haziran dönemi iflas sayısı, 2005'in üçüncü çeyreğinden bu yana en yüksek iflas eden ortaklık ve şirket sayısıydı. Hatta 2009'daki büyük ekonomik ve mali kriz sonrası rakamdan bile daha yüksekti” ifadelerine yer verildi.
IWH İflas Araştırmaları Bölümü Başkanı Steffen Müller, mevcut yüksek iflas sayısının yalnızca bir kısmının mevcut makroekonomik sorunlarla bağlantılı olduğunu belirtti.
Müller, “Uzun yıllar boyunca, aşırı düşük faiz oranları iflasları engelledi, ve covid-19 pandemisi sırasında hükümet destek önlemleri zayıf olan şirketlerin bile piyasada kalmasına olanak sağladı” ifadelerini kullandı.
Yüksek enflasyon sonrası faiz oranlarındaki artış ve hükümet desteğinin sona ermesinin 2022'nin ortalarından itibaren iflas artışına yol açtığını dile getiren Müller, artan iflas sayısının sürdürülebilir şirketler için alan oluşturma potansiyeline sahip sancılı ama kaçınılmaz bir piyasa konsolidasyonu ve yapısal düzenlemelerin bir işareti olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.
Almanya Ekonomisi Alarm Veriyor
Alman ekonomisi, 2025'in ilk çeyreğinde yüzde 0,4 ile beklenenden daha kuvvetli bir büyüme göstermiş olsa da, ABD Başkanı Donald Trump ile AB arasındaki gümrük vergisi anlaşmazlığı, şirketler ve tüketiciler arasında belirsizlik yaratmaya devam ediyor.
Tarife savaşları ve Trump'ın bazı açıklamaları, küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkilere dair endişeleri artırırken, analistler, Trump'ın gümrük vergisi politikasını Alman ekonomisinin büyümesinde “özel risk” olarak değerlendiriyorlar.
Bölgedeki diğer ülkelere göre daha fazla imalat sektörüne bağımlı olan Alman ekonomisi, üretimdeki kalıcı zayıflık nedeniyle de kırılgan bir yapısını koruyor.
Ekonomi, 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 0,2 oranında geriledi. Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi baskı altında tutmasıyla art arda ikinci yıl küçülme yaşandı.
Hükümet, 24 Nisan'da bu yıl için daha önce beklentisi olan yüzde 0,3'lük büyüme tahminini, ABD Başkanı Donald Trump'ın politikalarının ardından küresel ticari gerginliklerin etkisiyle sıfıra düşürdü.