

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ve İngiltere'nin işbirliği yapabileceği alanlara değinerek, “Ukrayna'da, Orta Doğu'da savaşların sona ereceğini umuyoruz ve burada yeniden yapılanma ihtiyacı doğacak. Neden birlikte çalışmayalım? İngiliz mimarlar ve Türk müteahhitler, bu alanda pek çok fırsat sunuyor” ifadelerini kullandı.
Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) öncülüğünde gerçekleştirilen İslami Finans Zirvesi'nin açılışında konuştu.
Küresel ekonomiyi etkileyen belirsizliklere dikkat çeken Bakan Şimşek, jeopolitik riskler, yüksek borç oranları, ticaret engelleri ve yaşlanan nüfus gibi zorlukları vurguladı. “Bu faktörlerin ışığında, küresel büyümenin yavaşladığını ve Küresel Güney'e kaydığını görüyoruz. Dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 2,2 ile yüzde 2,5 arasında büyümesi bekleniyor. Bu oranlar, 10-15 yıl öncesine göre oldukça düşük. Bu koşullarda, refahı arttırmak için farklı bir model yaratmanın mümkün olup olduğunu sorgulamak gerekiyor. İşte İslami finans bu noktada devreye giriyor” diye ekledi.
Şimşek, Türkiye ekonomisinin dezenflasyon sürecinde olduğuna dikkat çekerek, “Programımızla birlikte, enflasyonu 2027'de tek hanelere düşürmeyi hedefliyoruz. İyi bir ilerleme kaydediyoruz. Geçen yıl enflasyon oranı yüzde 72 civarındaydı. Şu anda bu oran yüzde 35” şeklinde konuştu.
SON AYLARDA ZORLU SÜREÇTEN GEÇTİK
Şimşek, “Bu yıl için yüzde 3,1'lik bir bütçe açığı hedefini tutturamayabiliriz çünkü gelir performansı beklediğimiz kadar güçlü değil. Ancak bu çok büyük bir mesele değil. Ekonomimizin dayanıklılığını artırarak kırılganlıkları azalttık. Son birkaç ayda gerçekten zorlu süreçlerden geçtik; uyguladığımız programın Türkiye'yi şoklara karşı daha dirençli hale getirdiği kanıtlandı” dedi.
Dünyada gelişmiş ekonomilerde büyüme yavaşlarken, Türkiye ve Hindistan gibi bazı gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyüme performanslarının yüksek olduğunu aktaran Şimşek, Türkiye'nin eğitimli, genç ve kalifiye nüfusunun bu konuda önemli bir gösterge olduğunu ifade etti.
İNGİLİZLERE ORTA DOĞU VE UKRAYNA'DA İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Türkiye ve İngiltere'nin işbirliği yapabileceği alanları vurgulayan Bakan Şimşek, “Ukrayna ve Orta Doğu'daki savaşların sona ereceğini umuyoruz. Burada yeniden yapılanma süreci başlayacak. Neden birlikte adım atmayalım? İngiliz mimarlar ve Türk müteahhitler olarak bu alanda pek çok fırsat bulunuyor” diye belirtti.
Şimşek, Türkiye'nin oyun ekosisteminde Londra'nın ardından ikinci sırada yer aldığını, Türkiye'de halihazırda 850’den fazla aktif oyun girişiminin bulunduğunu belirtirken, “Şimdiye kadar iki unicorn çıkardık ve 100 milyon doların üzerinde beş çıkış gerçekleştirdik. Batıya yeniden yöneliyoruz. Son on yılın jeopolitik durgunluğundan çıkıyoruz. ABD, AB ve İngiltere ile yakın iş birliğine devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
ÇÖZÜM SÜRECİ AÇIKLAMASI
Şimşek, terör örgütü PKK'nın silah bırakmasına ilişkin değerlendirmesinde, “Yaklaşık 50 yıllık terörün ardından, PKK'nın silah bırakma kararı büyük ekonomik kazanımlar ve bölgesel entegrasyon için ciddi fırsatlar sunmaktadır. Ayrıca bu durum, doğu ve güneydoğunun yeni büyüme motorları olarak devreye girmesini sağlayacaktır. Çünkü bu bölgelerdeki demografik yapı son derece avantajlı” dedi.