reklam
reklam
DOLAR40,0484% 0.03
EURO46,9457% -0.11
STERLIN54,4929% 0.11
FRANG50,2552% -0.13
ALTIN4.237,93% -0,30
BITCOIN108.749,990.26
reklam

CHP'de İkinci Yol Olasılığı: 'Kaçarlarsa Yapabiliriz'

Yayınlanma Tarihi : Google News
CHP'de İkinci Yol Olasılığı: 'Kaçarlarsa Yapabiliriz'
reklam

Türkiye haritasını kırmızıya boyayan ana muhalefet partisi CHP, 31 Mart 2024 tarihinden beri partinin cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da dahil olmak üzere toplamda 12 belediye başkanının tutuklandığını açıkladı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere ise şu anda gözaltında bulunmaktadır.

Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de görev süresine yönelik bir 'yolsuzluk' soruşturması kapsamında 4 Temmuz'da cezaevine gönderildi.

Bu gelişmelerin hemen ardından CHP, harekete geçme kararı aldı. Bu kapsamda CHP Genel Merkezi'nde il başkanlarıyla kapalı bir grup toplantısı düzenlendi.

Toplantı, CHP Yurt İçi ve Yurt Dışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin'in başkanlığında gerçekleştirildi ve yaklaşık dört saat sürdü.

Toplantının ikinci bölümünde CHP Genel Başkanı Özgür Özel de yer aldı. Toplantı sonunda CHP’nin 81 il başkanının imzasını taşıyan bir bildiri yayınlandı.

Yol Haritası Toplantılardan Sonra Belirlenecek

Partinin geleceğe dair nasıl bir yol izleyeceğine yönelik kesin bir karar alınmazken, il başkanlarının önerilerinin dinlendiği belirtildi.

Bu kararın, gelecek MYK toplantısında netleştirileceği; Parti Meclisi, il başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanlarının ayrı toplantılarda ifade ettikleri görüşlerin bir araya getirilerek tartışmalar sonucunda belirlenen yol haritasının CHP Lideri Özel tarafından duyurulacağı vurgulandı.

Mitingsel Kararlılık Sürdürülüyor

Partinin izlediği politikadan geri adım atmayarak mitinglerin devam etmesi, hukuksuz uygulamalara karşı eylemliliklerin sürdürülmesi konularında mutabakata varıldı.

Söz alan il başkanları tarafından çeşitli yeni eylem önerileri de geldi.

Mücadeleye devam etme konusunda ortak bir karara varan toplantıda, sokaklardan geri çekilmeme ve il mitinglerine devam etme konusunda fikir birliği sağlandığı öğrenildi.

Ana Strateji 2 Kasım'da Genel Seçim

Ara seçim meselesi de kapalı grup toplantısında gündeme geldiği belirtilerek, konuyla ilgili şunlar ifade edildi:

“Ara seçim masada. Ana hedefimiz 2 Kasım’da yapılacak genel seçim. 2 Kasım genel seçimini temel alarak talebimizi, itirazımızı ve kampanyamızı sürdüreceğiz.

Kaçış olursa, ara seçim ve diğer tüm unsurları devreye alırız. Şunu belirtmek istiyoruz; bu iktidar sona ermiştir. Ülkeye yaşattıkları sorunlar ortada.

Ne ekonomiyi düzeltebiliyor ne iç siyasette ne de dış siyasette var olan sorunları çözebiliyor. İnsanlar gelecekten umutsuz, halk mutsuz, hukuksuzluklar ise hızla artmakta. Ülkenin yeni bir başlangıca ihtiyaç duyduğu aşikar ve bu yeni başlangıç için seçim zorunludur.”

Ara Seçim Mümkün Mü?

Anayasal düzenlemelere göre, ara seçimler milletvekili seçimlerinin üzerinden en az 30 ay geçtikten sonra gerçekleştirilebiliyor.

Yeni seçimlere bir yıl kalmasından itibaren ara seçim sandığı kurulamaması gerekiyor. Ancak TBMM üye sayısının (600) yüzde 5’inin, yani 30 milletvekilinin görevden ayrılması durumunda temsiliyeti düşen bölgelerde sandık kurulabiliyor.

Fakat CHP'nin ara seçim sandığı kurulabilmesi için milletvekillerinin istifalarının TBMM’de onaylanması zorunluluğu bulunuyor.

“2 Kasım’a sen bir sandık koymazsan, kasıma ben bir sandık koyarım” diyerek Özgür Özel'in işaret ettiği Kasım 2025, 2023 seçimlerinin üzerinden 30 ay geçeceği tarih olacak.

reklam

YORUM YAP