

Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'de meydana gelen yangında 78 kişi yaşamını yitirdi, 133 kişi ise yaralandı. Yangına ilişkin olarak 13 sanık için “olası kastla öldürme” ve “olası kastla kasten yaralama” suçlarından toplamda 1998'er yıla kadar hapis cezası talep edildi. Ayrıca, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan ise 19 sanığın 22 yıl 6 ay hapisle cezalandırılması isteniyor. Dava, pazartesi günü Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayacak.
İlk duruşmada müştekiler ve taraf avukatlarının yer alacağı belirtilirken, 210 müşteki ve 32 sanığın bulunduğu dosya nedeniyle duruşma için 14 günlük süre ayrıldığı açıklandı.
Adliyenin duruşma salonlarının kapasitesinin yetersiz kalmasından ötürü Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi Spor Salonu'nu 700 kişilik duruşma salonu haline getirdi. Salona güvenlik kameraları yerleştirilirken, iç ve dış cepheleri de boyatıldı. Aydınlatma sistemi tamamen yenilendi, elektrik altyapısı güncellendi ve jeneratör sistemine bağlandı.
Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü tarafından Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) altyapısı kurulan salonda, akustiği sağlamak için zemin halıyla kaplandı. Ayrıca, son teknoloji ses sistemi kurulurken, UYAP bağlantısı için internet hattı çekildi.
Hapis İstemleri
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilen 98 sayfalık iddianamede, otel sahipleri ile yöneticileri Halit Ergül, Emine Mürtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ve Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener'in “olası kastla öldürme” ve “olası kastla kasten yaralama” suçlarından toplam 1998'er yıl hapis cezası talep ediliyor.
Otelin teknik görevlileri Tahsin Pekcan, Hüseyin Özer, Bayram Ütkü ile mutfak personelleri Reşat Bölük, Enver Öztürk ve Faysal Yaver'in de “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan toplam 22 yıl 6 ay hapis cezası isteniyor.
İddianameden
İddianamede, olay gecesi otel mutfağında çalışan dört personelin, yangını ilk olarak sabah 03.24'te fark ettiği ve jandarmanın 03.26'da, 112 Acil Çağrı Merkezi'nin de 03.27'de arandığı belirtildi. Yangının 03.17'de otelin dördüncü katında bulunan restorandaki elektrikli ızgaradan başladığı, alevlerin 03.24'te yakındaki çöp kutusuna sıçrayarak LPG gazını ateşleyip yangını hızlandırdığı ifade edildi.
İddianamede, tavanda kullanılan vernikli OSB ve ahşap dekorasyonun gazlaşmaya neden olduğu, mutfak personelinin kaçış kapısını açık bırakmasının yangını hızlandırdığı, yetersiz merdiven ve asansör sisteminin ise zehirli gazların çabuk yayılmasına yol açtığı dile getirildi.
Yangın alarm sisteminin işlevsiz kaldığı ve personele yangın ve acil durum eğitimi verilmediği gibi eksikliklerin yanı sıra, acil durum anons sisteminin bulunmaması nedeniyle otelde kalanların haberdar edilemediği vurgulandı. Ayrıca, otelin kaçış yollarının uygun şekilde inşa edilmediği ve yangında ortaya çıkan gazların üst katlara hızla ulaştığı kaydedildi.
Yasal sorumluluğun otel sahipleri ve yöneticilerine ait olduğu belirtilen iddianamede, şüphelilerin yönetim süreçlerinde gerekli teknik altyapıyı kurmadıkları ifade edildi.