

TARIK IŞIK / NEFES
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni eğitim döneminde öğrencilere dağıtmayı planladığı 61 farklı ders kitabı için 5 Haziran'da ihalelere gitti. İhaleleri kazanan dört matbaa, 52 milyon 844 bin 214 kitap basarak toplamda 720 milyon 783 bin 240 formayı işleyecek.
ÇÖMEZ’DEN ÖNEMLİ SORULAR
Her bir forma için MEB, matbaalara 6,30 TL ile 6,60 TL arasında bir ücret ödeyecek. Ancak, geçtiğimiz yıl MEB, kendi içeriklerini oluşturduğu ders kitapları için forma başına yalnızca 2,17 TL ödeme yapmıştı. Aradaki devasa miktarın, kitaplar içinde yer alan telif ücretleri ile gerekçelendirildiği belirtildi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, MEB'deki ders kitabı basım ihalesindeki milyonlarca liralık süreçteki tuhaflıkları TBMM’nin gündemine taşımıştı. Çömez, aradaki büyük farkın sadece “telif ücreti” ile açıklanıp açıklanamayacağını sordu ve şöyle yanıtladı:
“Görüşmelerimden edindiğim bilgilere göre birçok matbaacı, telif ücreti ve grafik tasarım gibi ek maliyetlerin en fazla 120 milyon lirayı bulabileceğini ifade etti. Dolayısıyla, olası bu giderler bile 3 milyar lirayı açıklamakta yetersiz kalır. Bu tür masraflar için bu denli bir miktar harcandığı iddialarının kabulü mümkün değil.”
Acele Neden?
İhalelerin henüz tamamlanmadığı dönemde bazı matbaaların kitap basımına başlayarak, “ihalede kamu zararının oluşma ihtimali varken yasal süreç sürerken neden bu kadar hızlı hareket ediliyor?” sorusunu akıllara getirdi.