

DİLAN KUTLU
AKP'li milletvekillerinin, zeytinlik, orman ve meraların madencilik faaliyetlerine açılmasını amaçlayan yasa teklifine olan tepkiler giderek artıyor.
Bugün TBMM Genel Kurulunda bu yasa teklifinin görüşmelerine başlanacak. Muğla'nın İkizköy Mahallesi, Aydın'ın dağ köyleri, Ordu'nun fındık tarlaları ve Çamlıhemşin'in yaylalarından gelen köylüler, “Zeytinime dokunma” diyerek yasanın geri çekilmesini talep ediyorlar.
Denizli Avdan köyünden Hatice Kocalar, elindeki bez torbadan çıkardığı yerli tohumları tek tek göstererek, “Bunlar bizim toprağımızın bereketi. Bunları toprak yetiştiriyor, kömür değil. İhtiyar halimizle topraklarımızı korumaya geldik. Türkiye duysun sesimizi” şeklinde konuştu.

'ŞİRKETLER MECLİS'TE, BİZ KAPIDA KALDIK'
Muğla İkizköy Muhtarı Nejla Işık, basın açıklamasında Meclis'in halktan uzaklaştığını vurguladı. Işık, köylülerin Meclis'e giremeyeceğini, ancak şirket temsilcilerinin rahatlıkla giriş yapabildiğini belirterek, şunları ifade etti:
“Biz dünden beri buradayız, küçük bir grup geldik. Şirketler TBMM’ye girebiliyor ama biz köylülere giriş yasağı getirildi. Burası milletin Meclisi değil mi? Şirketlerin mi? Susturamayacaklar. İçeriye gireceğiz, haykıracağız.”
'BUNLARI HEPSİNİ TOPRAK VERİYOR, KÖMÜR DEĞİL'
Denizli Avdan köyünden Hatice Kocalar, getirdiği yerli tohumlarla şöyle konuştu: “Bunların hepsini toprak veriyor, kömür değil,” diyerek tepkisini dile getirdi.
“İhtiyar halimizle topraklarımızı korumaya geldik. Bu onurumuz, gururumuz, nasırlı ellerimizin içinde. Ağaçlarımızı yıktılar, tütünlerimizi gömdüler. Üstüne bir de bizi mahkemeye verdiler. Ama biz Atatürk’ün, atalarımızın emanetine sahip çıkıyoruz. Bir kilo altına bir avuç toprağımı değişmem. Türkiye duysun sesimizi. Cumhuriyet kadınıyım. Maden yasası geri çekilsin. Yaşamak istiyoruz.”
'ORDU’NUN ALTINI FINDIKTIR'
Ordu’dan gelen Cevat Atar, çuval içindeki fındıkları göstererek şöyle konuştu:
“Ordu’nun altınını getirdim size. Bizim altınımız fındık. 3 bin dönüm alanda maden işletildi ve 13 milyon lira gelir sağlandı ama çevre mahvoldu. Aynı yere fındık ektiğinizde 5-10 katı gelir elde edersiniz. Bu yasa sadece Muğla’ya değil, tüm Türkiye'ye bir tehdit.”
GÖZYAŞLARINI TUTAMADI…
Aydın’ın Çine Topçam köyünden gelen Zeynep Coşkun, 10 yıl önce maden şirketlerinin tahribatına maruz kalan köyünü anlatırken gözyaşlarını tutamadı:
“Ben çocukluğumu kurbağalarla dere kenarında geçirdim, şimdi o dereler kurudu, çam ormanlarının yerinde kum yığınları var. Şirketlerin saldırıları yüzünden annemle babam silahlı saldırıya uğradı. Davalar açıldı ve kazandık. Ama bu yasa çıkarsa artık köyüm kalmayacak. Ben köyümden, koyunlarımdan, suyumdan vazgeçemem. Eğer beni oradan ederlerse, kuruyup ölürüm.”
Vatandaşların Meclis önündeki eylemi, yalnızca zeytinliklerin değil, gıda güvenliğinin, yerel üretimin ve kırsal yaşamın da tehdit altında olduğunu gözler önüne serdi.
Yasa teklifine karşı Türkiye'nin dört bir yanında sesler yükselirken, “Zeytinime dokunma” sloganı bir kez daha TBMM önünde yankılandı.