

Yeni bir araştırmaya göre, Amerikalıların %37’si uyandıktan sonraki ilk 10 dakika içinde günlerinin iyi mi kötü mü geçeceğini anlayabiliyor.
Talker Research tarafından 2 bin yetişkin Amerikalı ile gerçekleştirilen incelemede, katılımcıların üçte birinden fazlası sabah kalktıktan sonra kahvesini içmeden bile günlerinin nasıl geçeceğini öngörebildiğini ifade etti. Sabah rutininde diş fırçalamayı, kahve yapmayı veya su içmeyi unutmak, pek çok kişi için tüm günü “mahvedebiliyor”.
ALIŞKANLIKLARIN ÖNEMİ
Araştırmaya göre sabah rutini ortalama yarım saat sürmektedir. En yaygın sabah alışkanlıkları arasında diş fırçalamak (%65), su içmek (%60), kahve ya da çay hazırlamak (%51), yüz temizliği (%48), telefondaki bildirimleri kontrol etmek (%40) ve esneme hareketleri yapmak (%38) yer almaktadır.
Ancak bu sıranın bozulması, birçok insan için günün enerjisini tamamen etkileyebiliyor. Katılımcıların %38’i kahve ya da çay yapmayı unuttuğunda, %34’ü diş fırçalamadığında ve %28’i su içmediğinde günlerinin kötü geçtiğini belirtmiştir.
Araştırmayı destekleyen yatak markası Naturepedic’in büyüme sorumlusu Arin Schultz, “Sabah nasıl uyandığımız, tüm günün akışını belirliyor” diyerek bu ilk dakikaların önemine dikkat çekti.
KUŞAKLAR ARASINDA FARKLILIK
Uyanmak için harcanan süre de kuşaklara göre değişiklik göstermektedir. Baby boomer kuşağı ortalama 19 dakikada tam anlamıyla uyanırken, milenyum kuşağı bu süreyi 10 dakika daha uzun yaşıyor.
Z Kuşağı (1997 sonrası doğanlar) ise ruh hâlini öngörme konusunda en iddialı grup: Yüzde 73’ü kötü bir gün geçireceklerini sabah anlayabildiklerini aktarıyor.
Araştırma, iyi bir sabah için yedi temel alışkanlığı da belirlemiştir:
- Erken kahvaltı yapmak
- Temiz hava almak
- Su ve kahveyi dengeli tüketmek
- Esneme egzersizleri yapmak
- Ilık ya da serin duş almak
- İşe gitmeden önce egzersiz yapmak
- Telefona 10 dakikadan az zaman ayırmak
UYKU YETİYOR
Katılımcıların %70’i iyi bir uykunun, iyi bir günün anahtarı olduğunu düşündüğünü belirtmektedir. Ortalama gece uykusu süresi 6 saatken, ideal olarak bir saat daha fazlası tercih edilmektedir.
Uyku öncesi yapılan bazı alışkanlıklar da dikkat çekmektedir: Katılımcıların %44’ü yatakta televizyon izleyerek, %28’i kitap okuyarak ve %27’si bir bardak su içerek daha iyi uyuduklarını ifade etmektedir.