reklam
reklam
DOLAR39,8540% 0.07
EURO46,9458% 0.25
STERLIN54,3612% -0.05
FRANG50,1870% 0.2
ALTIN4.270,90% 0,27
BITCOIN108.731,80-0.408
reklam

Marmara Fayı Baskı Altında! Bursa'daki Depremler Ne Anlatıyor?

Yayınlanma Tarihi : Google News
Marmara Fayı Baskı Altında! Bursa'daki Depremler Ne Anlatıyor?
reklam

Marmara Fayı Baskı Altında! Bursa'daki Depremler Ne Anlatıyor?

Gemlik ilçesinde 1 gün arayla meydana gelen 3.9, 4.2 ve 4.3 büyüklüğündeki depremler, kent merkezi, çevre ilçeler ile Yalova ve İstanbul'da paniğe yol açarak olası büyük Marmara depremini bir kez daha gündeme getirdi.

Bursa Depremleri

“3 TANE DEPREM YAŞADIK”

Depremlerin yaşandığı Şahinyurdu bölgesinin büyük ve yıkıcı bir deprem potansiyeline sahip olmadığını belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mehmet Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

“Resmi açıklamalara göre, herhangi bir kaybın olmaması sevindirici. Deprem ülkesindeyiz. 6 Şubat’ın izleri hala tazeyken, bu durum vatandaşlar üzerinde hassasiyet oluşturuyor. Son 2 günde yaşadığımız depremler, insanların hissettiğine göre 3 ayrı deprem olarak değerlendirilebilir. Ancak Temmuz'un 1'inde toplam 8 deprem meydana geldi.

2 Temmuz tarihinde, akşam saatlerine kadar toplam 6 deprem ile birlikte toplamda 14 deprem meydana geldi. Depremlerin meydana geldiği noktalar bizim için oldukça önemli. İncelemelerde, depremlerin Gemlik Şahinyurdu bölgesinde ve dar bir alanda yoğunlaştığını görüyoruz.

Mekanizma çözümlerine baktığımızda, eğim atımlarının normal faylar üzerinde gerçekleştiğini gözlemliyoruz. Dolayısıyla bu bölgenin büyük ve yıkıcı depremler üretme potansiyeli bulunmuyor. Ancak söz konusu depremlerin devamı gelebilir. Vatandaşlarımızın tedirgin olmamasını öneriyoruz.”

'BÜYÜK MARMARA DEPREMİ HER AN OLABİLİR'

Mehmet Yıldız, “Bizi endişelendiren büyük Marmara depreminin olasılığı. 17 Ağustos Gölcük depreminden sonra Marmara bölgesinde daha batıda bir deprem bekleniyor. 1065 yılında Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın orta kolu olan Geyve, Mekece, İznik Gölü’nün güneyinden ve Gemlik merkezinden batıya doğru uzanan bir kol var. Burada potansiyel bir deprem meydana gelebilir. 1065 yılında gerçekleşen depremin tekrarlama periyodu 1000 yıl. Kısacası, her an olabilir. Depremin zamanı, bugün de olabilir, 10 yıl sonra da; dünya tarihi göz önünde bulundurulduğunda bu her an gerçekleşebilir” şeklinde konuştu.

Marmara Depremi

'3 FAYDA DA OLABİLECEK DEPREMLER, BÖLGEMİZİ ETKİLEMEKTE'

1855 yılındaki Bursa depremini hatırlatan Yıldız, “Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın güney kolu, Bursa'yı etkileyebilecek. Bu bölgede 1855 depremleriyle çok yakından tanıdığımız ciddi yıkımlara yol açan olaylar olmuştur. Bu 3 fayda da oluşabilecek depremler bölgemizi etkilemektedir. Sadece Bursa değil, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Balıkesir ve Çanakkale gibi yerleri de kapsıyor” dedi.

'HİDROJEOTERMAL KÖKENLİ'

Gemlik depremlerinin meydana geldiği bölgede termal su yataklarının bulunduğuna dikkat çeken Yıldız, “Depremin yerini ve fayın tipini incelediğimizde, Eosen volkanizmasından kaynaklanan, hidrojeotermal kökenli bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Gemlik merkezinde sıcak su çıkışları mevcut. Son 1 ay içindeki sıcaklıklar göz önüne alındığında, gerilimin arttığını ve büyük bir depremin daha da yaklaşabildiğini, yaşadığımız depremlerin de bu gerilmeyi tetiklediğini ifade edebiliriz” diye ekledi.

'KOLON VE KİRİŞLERİ KONTROL ETSİNLER'

Gemlik depremlerinin ardından vatandaşlara binalarının kolon ve kirişlerini kontrol etmeleri konusunda uyarılarda bulunan Yıldız, “Bu depremler sonrasında yapılarımızın gözden geçirilmesi elzem. Kolon ve kirişlerde herhangi bir çatlak varsa, yetkililerle iletişime geçmekte fayda vardır” dedi.

reklam

YORUM YAP