

32 yıl önce yaşanan Madımak Katliamı'nın anma programı Sivas'ta gerçekleştirildi. Seyrantepe Mahallesi önünde bir araya gelen çeşitli siyasi partiler, Alevi-Bektaşi dernekleri, sivil toplum kuruluşları ve hayatını kaybedenlerin yakınları, Mevlana Caddesi boyunca eski Madımak Oteli'nin önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.
SAYGI DURUŞU
Olayda hayatını kaybedenlerin fotoğrafları, gül ve karanfil ile birlikte binanın önüne bırakıldıktan sonra saygı duruşunda bulunuldu. Anma etkinliğine CHP Genel Başkan Yardımcıları Ulaş Karasu ve Veli Ağbaba ile DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları'nın da aralarında bulunduğu birçok milletvekili katıldı. Programdaki siyasiler, Bilim ve Kültür Merkezi önüne karanfil bırakmayı da ihmal etmedi.
'BURASI UTANÇ MÜZESİ OLMALIDIR'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, anma programında yaptığı açıklamada, Madımak Oteli'nde hayatını kaybedenleri rahmetle andıklarını aktararak, “32 yıl boyunca Madımak'ta yaşanan katliam bir türlü aydınlatılamadı. Katliamı gerçekleştirenler ve sorumlular bir şekilde affedildi. Anayasa Mahkemesi, Madımak katliamını bir terör eylemi olarak tanırken, eyleme katılanları yargılamadığı için sanıkların tahliyesine karar verildi. 32 yıl önce burada yaşananlar, bir Orta Doğu dönemine ait bir katliamdı.” dedi.
Karasu, “Burası, 32 yıldır dile getirdiğimiz gibi bir utanç müzesi olmalıdır. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bu bina utanç müzesi haline getirilecektir. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas'ta, Cumhuriyet'le ve laiklikle çatışan bir anlayış ortaya çıkmıştır. Bugün burada herhangi bir çatışma yoksa, bunu Cumhuriyet'e borçluyuz. Ancak 32 yıl sonra, geçen gün İstiklal Caddesi'nde benzer eylemler yine yaşanmaktadır. Madımak'ta yangın devam ediyor ve kaybettiğimiz canları unutmamaya her zaman devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
'ACILARIN İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKİYOR'
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, etkinlikte yaptığı konuşmada, otelin utanç müzesine dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. “32 yıl önce burada değerli sanatçılar yere göğe sığmaz eserler üretirken canlı canlı yakıldılar. Alevi toplumu tarih boyunca büyük acılar çekti. Bu acıların iyileştirilmesi lazım.” şeklinde konuştu.
Hatimoğulları, “Bu acılar sadece sözle giderilemez; bunlar icraatlarla mümkündür. Tarihin karanlık sayfalarıyla yüzleşmek lazım. Parlamentoda bu süreci takip edecek bir komisyon kurulmalı ve geçmişte yaşanan acılardan resmi özür dilenmelidir.” diye belirtti.