

Diyarbakır’da 2021 yılında kurulan Türkiye'nin ilk Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrikalar kapanmaya başladı. Kuruluş döneminde 70 fabrikanın faaliyet gösterdiği ve 12 bin kişinin istihdam edildiği Tekstil İhtisas OSB’de son dönemlerde, ekonomik kriz nedeniyle 20 fabrika kapandı.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye’deki hazır giyim sektöründeki maliyet artışları ve döviz kurlarına dikkat çekerek, “Bu durum, Türkiye'deki tekstil fabrikalarını daha düşük maliyetler arayışına itiyor ve birçok fabrika, üretim yapmak için yurt dışına yönelmek zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.
Yüzde 30 İstihdam Kaybı
Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB’de kapanan fabrikaların yanı sıra pek çok fabrikanın da üretimde zorlandığını belirten Kaya, “Bölge emek yoğun sektörlerin ağırlıkta olduğu bir yer. Genç bir nüfusa sahibiz. Bu doğrultuda, firmaların son 2-3 yıldır bölgeye özellikle Tekstil OSB’ye yönelik talepleri vardı. 70’ten fazla fabrikamız aktifti. Ancak mevcut durumda, ikinci sanayi bölgesi açmak yerine birçok fabrikamız birinci etapta kapandı” dedi.
Özellikle fason üretim yapan fabrikaların büyük çoğunluğunun kapanmak zorunda kaldığını vurgulayan Kaya, bunun da yüzde 30'dan fazla istihdam kaybına neden olduğunu aktardı.
Enflasyon, Faiz, Kredi Sarmalı
Yüksek enflasyonun etkisiyle devam eden ekonomik krizin diğer sektörleri de olumsuz etkileyeceğini belirten Kaya, bölgenin en büyük sorunlarından birinin finansmana erişim olduğunu ifade etti. Enflasyon nedeniyle yüksek olan faiz oranlarına dikkat çeken Kaya, “Bu rakamlar, tefeciden önceki son çıkış” dedi.
Mevcut faiz oranlarıyla işletmelerin krediye erişiminde ciddi sıkıntılar yaşandığını söyleyen Kaya, “Bugün tefeciye bulaşmak istemeyen sanayicilerin yalnızca ulaşabileceği faiz oranları mevcut” ifadelerini kullandı.