

Çin hükümeti, yaşanan deflasyon baskılarına yanıt olarak, yerel şirketlerin indirim yarışını sona erdirmek için düzenlemeleri sıkılaştırma niyetinde olduğunu duyurdu.
Deflasyon, fiyatların belirli bir zamanı kapsayan süreçte sürekli olarak düşmesi hali olarak tanımlanıyor ve bu durum uzun süredir Çin ekonomisinin en büyük sorunları arasında yer alıyor.
27 AYDIR DÜŞÜŞTE
Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun (UİB) verilerine göre, tüketici fiyatları 27 aydır sıfıra yakın bir artış göstermiyor. Tüketici enflasyonu, 2023 ve 2024 yıllarında yıllık bazda yüzde 0,2 seviyesinde kalmış durumda. Bunun yanı sıra, üretici fiyatlarının da 32 ay süresince gerilediği kaydedildi.
Çin hükümeti, devam eden deflasyon nedeniyle 2004'ten bu yana hedeflenen yüzde 3'lük resmi enflasyon oranını 2025 yılı için yüzde 2'ye düşürmeyi planladığını açıkladı.
DÜZENLEMELER GÜÇLENECEK
Çin devlet haber ajansı Xinhua'da yayımlanan habere göre, Çin Merkez Mali ve Ekonomi İşleri Komisyonu, “Düşük fiyat rekabetine giren firmaların hukuka uygun bir şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, devam eden deflasyona ilişkin artan kaygılar arasında, yerli işletmelerin agresif fiyat indirimleri üzerindeki denetimleri sıkılaştıracağını belirtti.
Deflasyondan etkilenen çalışanlar, maaş kesintileriyle karşı karşıya kalırken, emlak değerlerinde de önemli düşüşler yaşandı.
ÇKP, Fiyat Kıranlara Sert Tepki Gösterdi
Öte yandan, Çin Komünist Partisi'nin yayın organı Qiushi, sanayideki aşırı kapasitenin uzun vadeli büyümesine tehdit oluşturduğunu ve toplumsal kaynaklarda büyük israflara yol açtığını vurgulayarak, fiyat savaşlarına ve adil olmayan rekabete karşı sıkı önlemler alınmasını çağrısında bulundu.
Yayın, işletmelerin ve yerel yönetimlerin sınırlı talep ortamında pazar payı için aşırı yatırımlar yaparak sürdürülebilir gelir artışı sağlayamadıklarını, bazı şirketlerin maliyetleri azaltmak için kaliteyi düşürdüğünü ve yenilikçiliği engellediğini belirtti. Fotovoltaik, lityum pil, elektrikli araç ve e-ticaret alanları, bu aşırı rekabetin yoğunlaştığı sektörler olarak öne çıkıyor.
Dünyanın enflasyonla başa çıkmaya çalıştığı bir dönemde, Çin'deki enflasyonun neden düşük kaldığı merak ediliyor.
AŞIRI KAPASİTE VE TİCARET SAVAŞLARI ETKİLİ
Çinli üreticilerin aşırı kapasiteden kaynaklanan fazla stoklarını eritmek amacıyla fiyatları düşürmesi, şirketler arası fiyat kırma yarışını tetiklerken, tüketici alışkanlıklarını da etkilemeye başladı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı gümrük vergisi politikaları, dünyanın en büyük tüketici pazarı olan ABD'ye satışların azalmasına yol açarak belirtilen durumun uzun vadeli sürdürülebilirliğini tehlikeye sokuyor, aynı zamanda iç talebin zayıf kalması fiyat düşüşlerine yol açıyor.
Analistler, alışkanlıkların değişmesinin indirimleri daha da artırabileceğini ve 19 trilyon dolar büyüklüğündeki Çin ekonomisinin istikrara kavuşmasının zor hale geleceğini öngörüyor.