

Çin'de yaşanan deflasyon baskılarına karşı hükümet, yerli şirketlerin indirim yarışı içerisinde bulunmasını engellemek için düzenlemeleri sıkılaştırma kararı aldı.
Piyasada fiyatların sürekli bir düşüş göstermesi, yani enflasyonun tersine olan deflasyon durumu, Çin ekonomisinin son dönemdeki en büyük sorunlarından biri haline geldi.
27 Aydır Sıfıra Yakın
Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre, tüketici fiyatlarındaki artış son 27 aydır neredeyse sıfır seviyesinde seyrediyor. Tüketici enflasyonu, 2023 ve 2024 yıllarında yıllık bazda sadece yüzde 0,2 olarak gerçekleşti. Buna ek olarak, ülkede üretici fiyatları da son 32 aydır azalmaya devam ediyor.
“Çin hükümeti, devam eden deflasyon sebebiyle 2004 yılından beri belirlenen yüzde 3'lük resmi enflasyon hedefini, 2025 yılı için yüzde 2'ye düşürdü.”
Düzenlemeler Artacak
Çin devlet haber ajansı Xinhua'da yer alan habere göre, Çin Merkez Mali ve Ekonomi İşleri Komisyonu, “Düzensiz bir şekilde düşük fiyat rekabetine giren teşebbüslerin yasal çerçevede denetlenmesi gereklidir” açıklamasında bulundu.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, giderek artan deflasyon endişeleri arasında, Salı günü yerli firmaların agresif fiyat indirimlerine yönelik denetimlerin sıkılaştırılacağını ifade etti.
Çin'deki deflasyon nedeniyle çalışanlar, maaş kesintileri yaşarken emlak değerlerinde de büyük düşüşler gözlemleniyor.
ÇKP Yayını Fiyat Kıranlara Sert Çıktı
Öte yandan, Çin Komünist Partisi’nin yayın organı Qiushi, sanayide aşırı kapasitenin uzun vadeli büyümeyi tehdit ettiğini ve toplumsal kaynaklarda büyük israfa neden olduğunu belirterek, fiyat savaşlarını ve adil olmayan rekabeti körükleyen uygulamalara karşı sert tedbirler çağrısı yaptı.
Makalede, şirketlerin ve yerel yönetimlerin sınırlı talep ortamında pazar payını artırmak amacıyla fazla yatırımlar yaparak sürdürülebilir gelir artışı sağlayamadığı, bazı firmaların maliyetleri düşürmek adına kaliteyi azalttığı, inovasyonu engellediği ve tüketici çıkarlarını zedelediği vurgulandı. Fotovoltaik, lityum pil, elektrikli araç ve e-ticaret sektörlerinin bu aşırı rekabetin yoğunlaştığı alanlar olarak öne çıktığı belirtildi.
Peki tüm dünya enflasyonla mücadele ederken Çin'de enflasyon neden bu kadar düşük seyrediyor?
Aşırı Kapasite ve Ticaret Savaşları Etkili
Çinli üreticilerin aşırı kapasiteden dolayı oluşan fazla stokları eritmek için fiyat düşüşlerine gitmesi, şirketler arası bir fiyat kırma yarışını tetiklerken tüketici alışkanlıklarını da olumsuz etkiliyor.
Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın uyguladığı gümrük vergisi politikaları nedeniyle dünyanın en büyük tüketici pazarı olan ABD'ye yapılan satışların azalması, uzun vadeli sürdürülebilirlik açısından büyük bir tehdit oluşturuyor. İç talebin zayıf kalması da fiyat düşüşünü teşvik eden bir diğer etken olarak öne çıkıyor.
Analistler, alışkanlıkların değişmesinin indirimleri daha da artırmasıyla birlikte deflasyonun kalıcı hale gelebileceğini ve 19 trilyon dolar büyüklüğündeki Çin ekonomisinin istikrara kavuşmasının zorlaşacağını vurguluyor.