

İLKE ÇITIR / NEFES
Orman yangınları, her yıl Türkiye için büyük bir tehdit oluşturmaya devam ediyor. Her yıl bu duruma hazırlıksız yakalanmamız, ciddi endişeleri beraberinde getiriyor ve AKP’nin orman yangınlarıyla ilgili politikaları sorgulanıyor.
Türkiye Ormancılar Derneği’nin verilerine göre, 2002-2024 yılları arasındaki AKP iktidarı döneminde 365 bin 359 hektar alan orman yangınları sonucunda yok oldu. 2010-2019 yılları arasında yıllık ortalama 7 bin hektar alan yanarken, 2024 yılında bu rakam 23 bin hektara kadar çıktı. Ayrıca, AKP döneminde cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangını olan Manavgat Orman Yangını'nda 139 bin 503 hektar alan da yandı.
NEFES’e konuşan Ormancılık Politikası Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, son altı yılda meydana gelen artışı “büyük bir başarısızlık” olarak nitelendirdi. Atmış, “Bu iktidar ne doğayı seviyor ne de ormanları korumak gibi bir derdi var. Bütçeler şişirilmekte, fakat yangınların önüne geçmek için kullanılmamaktadır. Önemli olan müdahale etmek değil, önlem almaktır. 2B arazisi kapsamında ormanlık alanların özel şahıslara, kurumlara ve kuruluşlara tahsis edilmesi, ormanlardaki insan etkinliğini artırarak yangın riskini de beraberinde getirmektedir.” şeklinde konuştu.
İstanbul Üniversitesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay, ormandaki insan etkileşimi ve iklim değişikliği nedeniyle yangınların arttığını vurgulayarak, bu durumu “yeni yangın rejimi” olarak tanımladı. Tolunay, “Orman Genel Müdürlüğü bunun farkında değil. Yeni yangın rejiminde öncelikli hedef yangın çıkmasını önlemektir.” dedi.
BAKANLIK: KAPASİTE ARTTI
Tarım ve Orman Bakanlığı, NEFES’e ilettiği bilgi notunda, 2002 yılında 73 ton olan havadan su atma kapasitesinin, bugüne kadar 27 uçak ve 105 helikopterle 438 tona yükseldiği bilgisini paylaştı. 14 İHA, 184’ü akıllı 776 gözetleme kulesi ve yapay zeka sistemleri ile yangınlar daha erkenden tespit ediliyor.
2002 yılında 637 arazöz ve su ikmal aracı varken, bu sayı günümüzde 1786’ya ulaştı. İlk müdahale aracı sayısı ise hiç yokken bugün 2 bin 742 araca yükseldi. Daha önce hiç bulunmayan 4 bin 796 yangın göleti ve havuzu inşa edildi. Orman Genel Müdürlüğü, yangınla mücadele amacıyla 25 bin personel ve 131 bin gönüllü ile çalışmalara katılıyor.