

Bahçelievler’de ağır hasar görmüş bir bina, hak sahipleri arasında yaşanan maliyet, tapu ve imar planıyla ilgili problemler nedeniyle uzun süredir dönüşüme giremiyor. 23 Nisan tarihinde meydana gelen deprem sonrası endişeleri artan bina sakinleri, kiralık bir yere çıkabilmek için kira desteğine ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle dönüşüm sürecinin bir an önce başlamasını talep ediyorlar. ANKA’ya konuşan bir bina sakini, “Herkes evindeki çatlakları kapatmaya çalışıyor. Psikolojimiz bozuldu, kimse düzgün uyuyamıyor. Kırık duvarları seyrederek ölümümüzü bekliyoruz” dedi. Diğer bir hak sahibi ise hisseli tapulara ve kaçak katlara dikkat çekti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 23 Nisan’daki depremin ardından bakanlığın İstanbul genelinde hasar tespit çalışmalarına başladığını açıklamış, “Riskli görülen hiçbir binaya girmeyin, ihbarlarınızı yapın, inceleyelim” şeklinde bir çağrıda bulunmuştu. Ancak vatandaşlar, dönüşüm sürecindeki anlaşmazlıklar nedeniyle ağır hasarlı binalarında yaşamaya devam etmek zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Bahçelievler Yenibosna’daki Zafer Mahallesi Seher Sokak üzerinde yer alan ve 1998 yılında inşa edilen bina sakinleri, bu durumu yaşayanlardan sadece bir grup.
“Deprem Olduğunda Geliyorlar”
Bina sakinlerinden Ramazan Ateş, yaklaşık 5 yıldır bu sorunları aşmaya çalıştıklarını ancak hak sahipleri arasında uzlaşma sağlanamadığı için dönüşümün gerçekleştirilemediğini dile getirdi. Ateş, “Bizimle ilgilenen yok. Deprem meydana geldiğinde geliyorlar. Sonrasında kimse ne uğrar ne sorar” şeklinde tepki gösterdi.
Ateş, 6 Şubat depremlerinin ardından binaların deprem dayanıklılığını ölçtürmek için Karot testi yapmayı istediklerini ancak bina sakinlerinin kabul etmediğini söyledi. “Durum ortada, bina zaten çökecek vaziyette. Son olarak hak sahiplerinin dönüşüm için uzlaştığını oldukça, ama bu sefer dönüşüm gerçekleşirse, 14 yerine sadece 12 daire olacağını ve yeni imar planında dairelerin 40 metrekare küçüleceğini öğrenmeleriyle uzlaşı bozuldu” diye ekledi.
“Daireler 40 Metrekare Küçülüyor”
Yeni imar planına göre, binanın bulunduğu arsa bir kısmının yol olarak belirlendiğini ve bu nedenle yeni inşa edilecek binada dairelerin 40 metrekare küçülerek yaklaşık 70 metrekare olacağını belirten Ateş, “Biz bu yolu istimlak etmişseniz, 40 metreyi bizden almışsınız, bunun bedelini ödeyin. Ama diyorlar ki, zamanında başvuru yapmamışsınız. Biz müteahhit değiliz, nasıl bileceğiz, askıya aldınız mı bize tebliğ ettiniz mi ki biz itiraz edelim? Siz bildirmediniz, biz de itiraz edemedik. Biz bilmiyoruz bu konuları ama hakkımızı aldığınızda diyorsunuz ki, yıkacağız bunu ve sizden para talep edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Hisseli Bina Kentsel Dönüşümün Önünde Sorun”
Mevcut 6 katlı binada, 2’si bodrum katta olmak üzere toplam 14 daire bulunuyor. İmar planına göre, yeni yapılacak bina ise 5 katlı olacaktır. Binanın bir katı kaçak olmasına rağmen, arsa hissesi üzerinden satış yapılması nedeniyle 14 hak sahibi bulunuyor. Dönüşümün gerçekleşebilmesi için 12 hak sahibinin, iptal edilecek daireler için bedel ödemesi gerekiyor. Çoğu hak sahibinin bu bedeli ödeyemeyeceğini belirten Ateş, “İnsanlar zor şartlarla kendi evlerini almışlar. Buraya belediye izin vermiş, kendi aklına göre yapmamış” dedi.
Diğer bir hak sahibi Abdulhalim Doğan da hisseli binaların dönüşümde engel olduğunu belirterek, “Kentsel dönüşümdeki sorun, binaların hisseli olması nedeniyle, içinde kaçak katlar bulunması. Müteahhitler gelmek istediğinde, kaçak kat nedeniyle sorun yaşıyorlar” dedi.
“Çözüm İstiyoruz”
23 Nisan’daki depremin ardından bina sakinlerinin başvurusu üzerine Bahçelievler Belediyesi’nden ekiplerin hasar tespit için geldiklerini ifade eden Ateş, “Depremden sonra apartman sakinleri başvurdu. Belediye aradı ve hasar tespiti için geldi ama şu an taşınacak bir durumumuz yok” dedi.
“Ada Bazında Da Yapmıyorlar”
Gülşen Ateş ise “Her seferinde işi zorlaştırıyorlar. Yüksek bina inşa etmiyorlar, evleri küçültüyorlar. Ada bazında da yapmıyorlar. Eğer ada bazında yapılsalar bir şeyler olacağına inanıyorum” diye sözlerine ekledi.
“Kırık Duvarları Seyrederek Bekliyoruz Ölümü”
Ateş, binanın durumu nedeniyle psikolojilerinin olumsuz etkilendiğini ve çatlakları görmekten kaçınmak için onları kapatmaya çalıştıklarını vurgulayarak, “Herkes evindeki çatlakları doldurdu. Gece kimse uyuyamıyor. Alçıyla kapayıp bekliyoruz, kendimizi güvende hissediyoruz. Ama bütün gün kırık kolon ve duvarları seyrederek bekliyoruz” dedi.