Komşunun Başı AB ile Dertte: Olmayan Muz Tarlasına Sübvansiyon

Yayınlanma Tarihi :

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, geçtiğimiz hafta sonu yaptığı bir açıklamada pişmanlığını ifade etti. Facebook üzerinden “Başarısız olduk” diyen Miçotakis, kendi partisi Yeni Demokrasi hakkında dahi olsa yolsuzlukla mücadele edeceğini belirtti.

Bu çıkışın temelinde, Avrupa Birliği'nden (AB) alınan sübvansiyonların usulüne uygun bir şekilde kullanılmadığı gerekçesiyle Avrupa Savcılığı'nın (EPPO) başlattığı soruşturma bulunuyor.

Olimpos Dağı'nda Muz Tarlası mı?

Hükümete ait OPEKEPE ajansına, AB tarafından 2019-2022 yılları arasında zirai faaliyetler için tahsis edilen yüz milyonlarca euro ile ilgili usulsüzlüklerin meydana çıkmasıyla birlikte bir skandal patlak verdi.

Skandalın örneklerinden biri, Girit'te koyun ve keçilere, Olimpos Dağı'ndaki muz tarlalarına verilen sübvansiyonlar. Sorunun temelinde ise ne koyun ve keçilerin ne de muz tarlalarının bulunmaması yatıyor.

Tarım Bakanları da İşin İçinde

Yolsuzluğun, Miçotakis'in eski iki tarım bakanının bilgisi dâhilinde yapıldığı iddia ediliyor. Bu bakanlardan ilki, 2021-2023 arasında görevde kalan Makis Voridis, diğeri ise halef olan Lefteris Avgenakis.

Mart ayında göçmen bakanlığı görevine atanan Voridis, skandalın ortaya çıkmasının ardından cuma günü istifa etti ve “masumiyetini kanıtlamaya çalışacağını” dile getirdi.

Skandalda adları geçen üç hükümet yetkilisi de istifa yoluna gitti.

Para Cezası Kesildi

Avrupa Komisyonu, 17 Haziran'da Yunanistan'a 415 milyon Euro para cezası verdi. Mayıs ayında resmi şikayette bulunan EPPO, Girit'teki Yunan yetkililerin soruşturmaları engellemeye çalıştığını ileri sürdü.

Ancak hükümet, EPPO'nun iddialarına yanıt vermeyerek herhangi bir eylemde bulunmadı. Geçtiğimiz haftaya kadar. EPPO, Yunan parlamentosuna, yolsuzlukla anılan bakanların isimlerinin yer aldığı bir bilgilendirme yaptı.

Miçotakis Baskı Altında

Son yıllarda kendini “reformcu ve yolsuzluğa karşı savaşan bir lider” olarak tanıtmaya çalışan Miçotakis, bu son skandalla daha da baskı altında kaldı.

Yunanistan'da Miçotakis döneminde milletvekillerinin ve gazetecilerin telefonlarının dinlenmesi, 300’den fazla kaçak göçmenin Mora'da tekneleri batarken ölüme terk edilmesi ve tren kazası gibi olaylar gündemde kalmaya devam ediyor.

Miçotakis, her trajedinin ardından sorumluların adalet önüne çıkarılacağını söylüyor olsa da, bu sözlerin henüz sonuç doğurmadığı dikkat çekiyor.

Bu yılın başından itibaren yapılan anketlerde, katılımcıların yüzde 70'i hükümeti yaşanan trajedilerin üstünü örtmekle suçladı.

Basın No:
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/karsimedyacom/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54