

Bilim insanları, yunusların çıkardığı sesleri çözüme kavuşturmak için yapay zeka teknolojilerinden faydalanmaya başladı. Araştırmalar ilerledikçe, hayvanların dillerini bir gün çözme imkânına sahip olabileceğimiz umudu belirmekte.
Google'ın yapay zeka alanında faaliyet gösteren DeepMind laboratuvarı, bu süreçte DolphinGemma adını verdikleri yeni bir dil modeli geliştirmekte.
Georgia Tech'teki bilim insanları ve Wild Dolphin Project'teki saha araştırmacılarının iş birliğiyle yürütülen bu proje, yunusların iletişim sırasında kullandıkları sinyalleri çözmek ve bu sinyallere uygun karşılıklar üretmeyi hedefliyor.
Araştırmacılar, bu modelin sesleri ayırıp sınıflandırabildiğini, daha sonra ise bu bilgileri büyük bir dil modeli haline dönüştürebildiğini ifade ediyor.
YUNUSLAR ARASINDA İLETİŞİM
Aslında bu tarz çalışmalar uzun zamandır devam etmekte. Kâr amacı gütmeyen The Earth Species Project, hayvanlar arası iletişimi anlamak için yapay zekadan yararlanmaktadır. Şirketin NatureLM-audio'su, dünyanın çeşitli hayvan seslerini modelleyerek oluşturulmuş ilk büyük sesli dil modeli olma özelliğini taşımakta.
Bu projede elde edilen bulgulardan biri, fil, jako ve marmoset gibi birçok hayvan türünün birbirlerine isim takarak iletişim kurduğudur.
Google DeepMind'da projenin lideri olan Drew Purves, “Bizim burada yaptığımız şey, bilgi boşluklarını doldurmak. Bazen gerçek değişimlerin uzun vadede bu 'uyanış' anlarıyla sağlanabileceğini ve insanların doğayla ilişkilerinin bir gecede değişebileceğini düşünüyorsunuz” şeklinde açıklamalarda bulundu.