

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu hafta enflasyon rakamlarını açıklayarak birçok sektörde artışların yaşanacağını öngörüyor.
Haziran ayındaki yurt içi üretici enflasyonunun duyurulmasının ardından, otomatik Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışlarının yanı sıra memur maaş katsayısına bağlı olan bazı giderler de zamlanacak.
Her yıl ocak ve temmuzda yapılması planlanan otomatik ÖTV güncellemesi, bu yıl 3 Temmuz’da hayata geçirilecek. TÜİK’in açıklayacağı haziran ayı yurt içi üretici enflasyonuna (Yİ-ÜFE) dayanarak alkollü içecekler, sigara ve akaryakıt ürünlerinde ÖTV artışları bekleniyor.
Haziran ayında Yİ-ÜFE'nin bir önceki aya göre yüzde 1 artması durumunda akaryakıt fiyatlarına 2,2 TL’ye kadar ya da yüzde 2 artması halinde yaklaşık 2,5 TL’ye varan zamların gelmesi öngörülüyor.
CUMHURBAŞKANI MÜDAHALE EDEBİLİR Mİ?
Ancak, Cumhurbaşkanı tarafından bir iptal kararı alınması ve Resmi Gazete'de yayımlanması halinde bu ürünlerdeki ÖTV artışları değişiklik gösterebilir.
Önceki haftalarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “kamunun belirlediği fiyatlarda hedef enflasyonu gözeteceğiz” diyerek zamlara müdahalede bulunulabileceğini belirtmişti.
Ocak ayında akaryakıta yönelik yapılacak otomatik ÖTV zammı, Cumhurbaşkanı tarafından yüzde 6 ile sınırlanmıştı.
BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİNE ZAM GELECEK
Akaryakıt, tütün ve alkollü içeceklere gelecek otomatik ÖTV artışlarının yanı sıra, temmuz ayında başka alanlarda da zamların yaşanması bekleniyor. Bedelli askerlik ücreti de bu ay içerisinde zamlanacak kalemlerden biri olacak. Memur maaşlarına yapılacak zam ile birlikte bu bedelin güncellenmesi öngörülüyor.
Milli Savunma Bakanlığı, 1 Temmuz 2025 itibarıyla bedelli askerlik ücretinin memur maaş katsayısına bağlı olarak artacağını açıkladı. Hâlihazırda 243 bin 13 TL olan bedel, yoklama kaçağı ve bakaya durumunda olanlar için 3 bin 543 TL ek ödeme ile birlikte uygulanıyor.
Elektrik ve doğalgaz gibi diğer kalemlere zam yapılacak mı sorusunun yanıtı ise BOTAŞ ve EPDK kararları tarafından belirlenecek.