reklam
reklam
DOLAR38,7495% 0.36
EURO43,6619% 0.3
STERLIN51,5107% 0.21
FRANG46,6358% 0.45
ALTIN4.153,35% 1,21
BITCOIN103.018,703.565
reklam

Mahmut Arıkan: 19 Mart’ın Maliyeti 52 Milyar Dolar

Yayınlanma Tarihi : Google News
Mahmut Arıkan: 19 Mart’ın Maliyeti 52 Milyar Dolar
reklam

TBMM’de düzenlenen Yeni Yol Grup toplantısında konuşan Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, 1 Mayıs’ın nerede kutlanacağına dair süregelen tartışmaları ‘gereksiz’ olarak nitelendirdi. Bu özel günde emeğin, sosyal güvencenin, taşeron işçiliğin ve asgari ücretin üzerinde durulması gerektiğini ifade eden Arıkan, “Biz isterdik ki, 1 Mayıs’ta Taksim’i tartışmak yerine, açlık sınırının altında kalan asgari ücretlileri konuşalım. Keyfi uygulamalarla işten çıkarılan emekçileri değerlendirelim. 14 yaşında çalışmak zorunda kalan ve bu süreçte hayatını kaybeden çocuklarımızı gündeme alalım. Gelin bu yıl ‘dayanışma’ temalı 1 Mayıs’ı, kutuplaşma günü olmaktan çıkaralım.” dedi.

40 Milyar Doların Üzerindeki Deprem Vergisi Nereye Gitti?

1999 Marmara depremi sonrası uygulamaya konulan geçici deprem vergisinin, AKP döneminde kalıcı hale getirildiğini belirten Arıkan, “Bugüne kadar 40 milyar dolardan fazla deprem vergisi toplandı. Peki bu vergi nereye gitti? O dönemin Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek, ‘deprem vergileri duble yollara gidiyor’ demişti. Bu duruma bakınca tuhaf değil mi? Deprem vergisi ile yapılan duble yolların ardından, deprem olduktan sonra bütçeye büyük bir yük getirdiği söyleniyor. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanı, ‘İstanbul toparlanabilir bir şehir’ diyerek birkaç yıl içinde her şeyin düzene gireceğini iddia etti. Madem bu kadar kolaydı, neden 23 yıldır toparlayamadınız?” şeklinde konuştu.

19 Mart’ın Maliyeti 52 Milyar Dolar

19 Mart’ta başlayan süreçteki maliyetin 52 milyar dolara ulaştığını ifade eden Arıkan, Merkez Bankası’nın bu miktarı heba ettiğini vurguladı. “Bu para ne anlama geliyor biliyor musunuz? Bu parayla 800 binin üzerinde sosyal konut inşa edebilirdik. 6 Şubat depremi mağdurlarının tamamını çadırlardan ve konteynerlerden kurtarmak mümkün olabilirdi. 2025 bütçesinde çiftçilere destek için ayrılan miktarın 14 katı tutuyor bu 52 milyar dolar. Her bir çiftçiye 951 bin 809 lira destek verilebilirdi.” açıklamasında bulundu.

Türkiye Yalnızca Yüksek Faizle Borçlanabiliyor

Bu parayla bayramda emeklilere 4 bin TL değil, 6,5 maaş ikramiye ödenebileceğini belirten Arıkan, “Hani diyorlardı ya ‘Aya dört şeritli yol yapacağız’ desek, vatandaş inandı. Aslında bu para ile aya 4 şeritli yol yapılabilir. Sayın Şimşek, Erasmuslu üniversite öğrencisi gibi gidip ülkeleri dolaşıyor, sıcak para arıyor. En son Amerika’da IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları’nda bulundu. Kendi ifadesine göre, ’60’tan fazla kuruluşla görüştü ve yoğun ilgi gördü.’ Ama dikkat edilmesi gereken, bu borcun maliyetinin Türkiye’ye çok ağır olacağı. Çünkü Türkiye ancak yüksek faizle borçlanabiliyor.” dedi.

Kıbrıs Gözden Çıkarıldı da Bizim Mi Haberimiz Yok?

Doğu Akdeniz’in hareketliliği devam ederken Kıbrıs’ın bu karmaşa içerisinde kaybolmakta olduğunu vurgulayan Arıkan, “Kıbrıs, Türkiye’nin kilidi değil mi? Kıbrıs, Doğu Akdeniz’deki varlığımızın teminatı değil mi? Bütün bu gelişmelere rağmen iktidarın Kıbrıs konusunda suskunluğu anlaşılabilir bir durum değil.” ifadesini kullandı.

Suriye’ye İsrail Tepkisi

Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri takip ettiklerini belirten Arıkan, “Suriye’ye yönelik bir haber var. ‘The Times of Israel’ yayınında, ‘Ahmed el-Şaraa, İsrail ile barış arayışı içinde, Suriye’yi İbrahim anlaşmalarına dahil etmek istiyor.’ dedi. Suriye yönetimi İsrail ile normalliğe yönelmekte, bu da Siyonizm ile normalliğe gitmek anlamına geliyor. Ne Türkiye ne de Suriye bölgenin istikrarı için bu tür bir oyuna gelmemelidir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

reklam

YORUM YAP