

Elazığ’da 2020 yılında yaşanan deprem ve 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlerin ikamet ettiği konteyner kentin boşaltılması talep edilmeye başlandı. Elazığ Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Kırklar Mahallesi’ndeki konteyner kent sakinlerine resmi bir tebligat yolladı.
Yaklaşık 250 ailenin yaşadığı konteyner kentteki sakinlerin büyük bir kısmını düşük gelirli vatandaşlar oluşturuyor. Kararı protesto eden depremzedeler, konteyner kentten çıkarılmaları durumunda gidecek yerlerinin olmadığını belirterek, yetkililerden acil bir çözüm talep ediyorlar.
“NEREYE GÖTÜRECEĞİZ?”
Konteyner kentte yaşayan Abdullah Bağ, mağduriyetlerine bir çözüm bulunmasını isteyerek şunları dile getirdi:
”Maraş depreminden sonra konteyner kentlerde yaşıyoruz. Bize geçici olarak tahsis edildi, bunu anlıyoruz. Ancak devletten beklediğimiz şey; biz dar gelirli insanlarız, kiralık ev tutmaya gücümüz yok. Devlet bizi çıkarmak istiyorsa, nereye gideceğimizi düşünmeli. Devlet, bize bir alan tahsis etsin. ‘Kardeşim al sana benim yerim, cüzi bir kirayla oturun’ desin. Bugün çıkarın, nereye gideceğiz? Devlet bu durumu göz önünde bulundurmalı. Çıkarmak kolay ama gidecek yer yok. Kiralık evlerin fiyatları 10 bin lira olmuş; ben emekliyim. 10 bin lira kira verirsem, geriye kalan sadece 4 bin lira; bu nasıl yeter ki?”
“ELAZIĞ’IN SAHİBİ YOK”
Konteyner kentte yaşayan, yüzde 48 engelli bir emekli, Elazığ Valisi’ne seslenerek şunları söyledi:
“Emekliyim, aylık 14 bin lira alıyorum. En düşük kiralar 12-13 bin. Çocuklarımı nasıl okutacağım, üniversitede okuyan kızım var. Neler yapacağımı bilmiyorum. Bize bir konut versinler, kira öder gibi ödeyelim. Yarın elektrik ve suyumuzu keserler. Ben engelliyim ve geçimimi 2 bin lirayla nasıl sağlayacağım? Valime sesleniyorum, evi olanları dışarı atsınlar. Elazığ’ın sahibi yok; herkesin milletvekili var ama bizim yok. 23 yıldır oy veriyorum ama insan yerine konmuyoruz. Devlet vatandaşına böyle davranmamalı.”
“EVİM DEPREMDE YIKILDI”
İki yıldır kalacak yeri ve eşyası bulunmadığı için konteyner kentte yaşayan başka bir kişi ise, şöyle konuştu:
“7 bin lira maaş alıyorum ama bununla kira veremem. Eşyam yok, durumum kötü. Evim Elazığ depreminde yıkıldı. Bize sürekli taşınmamız gerektiğini hatırlatıyorlar, ama taşınacak gücüm yok. Kira fiyatları 10-13 bin lira arasında; nereden bulacağım? Devletimizden yardım bekliyoruz, bize ev versinler.”
“KÖYLERDE BİLE EV BULAMIYORLAR”
Tahliye kararının ardından ev aradıklarını ifade eden Müzehher Mutlu, bütçelerine uygun ev bulmanın kolay olmadığını belirtti:
”2020’de zarar görenler ve 2023’te buraya gelenler var, hepsi aynı durumda. Her yerde ‘7 gün içerisinde çıkacaksınız’ yazılı kağıtlar asılmış. Tüm sakinler kiralık ev arayışına girdi. Ahır gibi yerler bile 6-7 bin lira. İnsanlar evlerini koyabilecekleri yerler bulamıyor. Köylerde bile ev bulmak zor; mevcut durum çözümsüz.”
“GİDECEK YERİMİZ YOK”
Sosyal yardımlarla geçim sağladığını belirten Adnan Topuz, iş bulamadığını ve ekonomik durumunun kötü olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
“Gidecek yerimiz yok. Çaresiz durumdayız. Ne yapacağımızı biliyoruz; işimiz, maaşımız, gelirimiz yok. Yalnızca sosyal yardım alıyoruz. Nereye gideceğiz? Elektriği ve suyu keseceklerini söylüyorlar. Kapılar da üzerimize kapatılıyor. Bu durum, Gazze’deki duruma benziyor. Biz burada halkız; devletin sağladığı 4 bin 500 liralık alışveriş kartıyla yaşamaya çalışıyoruz. Devletten talebim sürekli bir iş ve barınma yeri.”
AFAD’TAN AÇIKLAMA
Konuyla alakalı olarak AFAD yetkilileri, alanın boşaltılması gerektiğini belirttiler. Konteyner kentin bulunduğu yerleşkenin Kolorduya ait olduğunu ifade eden yetkililer, arsanın sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle bu kararın alındığını belirttiler.
Yetkililer, “2-3 evi ve arabası olanlar bile konteyner kentte kalmaya devam ediyor,” iddiasında bulundu. AFAD yetkilileri, konut tahsis edilenlerle tahliye işlemlerinin başlatılacağını bildirerek, yaşlı, hasta ve engelli vatandaşların durumuna “hassasiyetle” yaklaşacaklarını kaydetti.