

Türk Kızılay Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, 2025 yılı vekaletle kurban kesim kampanyasına dair düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, konuşmasına Silivri açıklarındaki 6.2 büyüklüğündeki deprem ile ilgili düşüncelerini paylaşarak başladı.
Başkan Yılmaz, “Geçtiğimiz hafta Silivri yakınlarında 6.2 büyüklüğünde bir depremin yaşandığını biliyorsunuz. İstanbul’umuza, Tekirdağ’a ve Çorlu’ya geçmiş olsun diliyorum. Çok şükür can kaybı yaşanmadı. Bu deprem, afetlere karşı sürekli hazırlıklı olmamız gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye Afet Müdahale planı çerçevesinde Türk Kızılayı olarak beslenme sorumlumuz. 3 bine yakın gönüllümüzle, beslenme platformundaki paydaşlarımızla birlikte vatandaşlarımızın yanında yer aldık” dedi.
“21 Ülkede Kurban Kesimi Gerçekleştirdik”
Yılmaz, devamında, “2024 yılında Türkiye dahil 21 ülkede 146 bin 683 vekalet sahibi adına kurban kesimi gerçekleştirdik. Kurban, bizim için bir emanet ve Kurban Bayramı, ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için bir fırsat. Her geçen yıl vatandaşlarımızın bize emanet ettiği kurban paylarını daha fazla insana ulaştırma çabamız artıyor ve bu çabaların karşılık bulduğunu görmekteyiz. 2023 yılına kıyasla yüzde 38’lik bir artış kaydettik. Geçen yıl 21 bin 252’si Gazze, 115 bini yurtdışı ve 10 bin 416’sı yurtiçinde olmak üzere kurban kesimlerimizi gerçekleştirdik” ifadesini kullandı.
“Ulaşılan Kişi Sayısında Yüzde 70’lik Artış”
Yılmaz, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Ulaşılan kişi sayısında yüzde 70’lik bir artış yaşandı. Bunun nedeni, Gazze’de normal şartlarda kesim yapılırken, son olaylardan sonra Gazze’deki kurban paylarını konserveye dönüştürmemiz oldu. Böylece daha fazla insana ulaşabilmeyi başardık. 2023 ile karşılaştırıldığında, 2024 yılında ulaşılan kişi sayısında yüzde 70’lik bir artış gerçekleşti. 2023’te 4 milyon 913 bin 693 kişiye bu emanetleri ulaştırdık. 2024’te ise Türkiye dahil 21 ülkede kurban operasyonlarını gerçekleştirdik. Bunların 21 bin 252’si Gazze operasyonuns için yapıldı. Türkiye’de kesim yapıldı ve kurban payları konservelere konularak ulaştırıldı. Ayrıca, Tanzanya’da 11 bin 900, Uganda’da 18 bin 900 ve Nijer’de 21 bin 475 gibi sayılarla yurtdışında insanlara Türk halkının emanetlerini ulaştırdık. Her yıl olduğumuz gibi 2025 yılında da kurban bereketini yaşatmaya devam edeceğiz. ‘Hilal olsun Türkiye’ diyoruz. Hilal, Türk bayrağımızdaki ve gökyüzündeki bir sembol olarak umudun, bereketin ve güvenin ifadesidir” dedi.
“22 Ülkede Planlama Yapıldı”
Yılmaz, konserve haline getirilen kurban paylarının iki yıl boyunca ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabileceğini vurguladı. “Böylelikle sadece Kurban Bayramı’nda değil, yıl boyunca da bu kurban paylarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırma fırsatımız oluyor. Gazze’de kurban modelini konserve haline dönüştürmek, bu devamlılığı sağlamada bize önemli bir olanak sunuyor. Bu yıl 22 ülkede kurban kesim ve dağıtımı planladık. Bu sene hem kesim hem de dağıtım gerçekleştireceğiz. Filistin ve Gazze’nin paylarını kesip konserve haline dönüştüreceğiz” dedi.
Yılmaz, sözlerine şu ifadelerle devam etti:
“Gazze’ye sürekli bir ulaşım söz konusu değil. Yine yurtdışında anlık dağıtım şeklinde operasyonlarımızı gerçekleştireceğiz. Bu yıl ülke genelinde bir aşevi açma kampanyası başlattık. Şu anda 46 aşevimiz mevcut. Yıl sonuna kadar 15 aşevi açmayı planlıyoruz. Aşevlerimiz ile yıl boyu, evde yemek pişirilmeyen yaşlılarımıza ve engelli ailelere ulaşma fırsatımız olacak. Yurtiçinde de emanet edilen kurbanları aşevlerinde sıcak yemek olarak dağıtacağız. Bu sene kurban bedelimizi bu lansman ile açıklıyoruz. Yurtiçi ve Filistin Gazze kısmı aynı fiyatta olacak çünkü Gazze için de Türkiye’de kesim ve konserveleme işlemleri yapılacak. Ayrıca, lojistik bedelini Kızılay olarak biz üstleneceğiz. Yurtiçi kurban bedeli 13 bin 150 lira, yurtdışı için ise 5 bin 250 lira olarak belirlenmiştir.”