

Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilen duruşmaya, tutuklu sanık Kılıç, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Diğer tutuklu sanık Ö.A. ile tanıklar, müştekiler ve taraf avukatları duruşma salonunda hazır bulunurken, tutuksuz sanık P.Y. duruşmaya katılmadı.
Cumhuriyet savcısı, sanık Mustafa Kılıç’ın “kamu kurum ve kuruluşları ve benzeri tüzel kişiliklerin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçlamasından 16 kez olmak üzere toplamda 160 yıla, tutuklu sanık Ö.A’nın 9 kez olmak üzere 90 yıla ve tutuksuz sanık P.Y’nin gerçekleştirilen dolandırıcılık eylemi nedeniyle 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Hesap Hareketlerim İncelensin
Sanık Kılıç, yaptığı savunmada kimseyi dolandırmadığını ve 23 yıllık meslek hayatında yasa dışı bir işe karışmadığını belirterek, şunları ifade etti:
“Görev sürecimde doğrudan temin yapıldı. İhaleler söz konusu olmadı. Olaylar çarpıtılıyor. Kaçma şüphem yok; gözaltı kararı verildiği gün Mersin İl Emniyet Müdürlüğüne gittim. Dolandırıcılık eylemine karışmadım. Hesap hareketlerim bilirkişi tarafından incelensin. Alacaklı olduğum kişilere ödemeler yapacağım. Uzun zamandır tutukluyum ve bakıma muhtaç zihinsel engelli kızım var. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum.”
Parasal İlişkilere Karışmadım
Diğer sanık Ö.A. da suçlamaları reddederek, “Ben kimseye ‘Cumhurbaşkanlığında çalışıyorum’ demedim. Mustafa Kılıç’ın makam kapısından giriş çıkış yapmadım. Hep özel kalem bölümünde, normal vatandaş gibi bekledim. Firmaların bazı temsilcilerinden kaymakamla tanışmak için talepler oldu, fakat ben kesinlikle firmaların parasal ilişkilerine karışmadım. Ben kaymakam Mustafa Kılıç tarafından kullanılmak üzere ortaya atılan bir insanım. Kimsenin parasını almadım. Tahliyemi ve beraatimi istiyorum.” şeklinde konuştu.
70 Yıl Hapis Cezası
Mahkeme heyeti, Mustafa Kılıç’ı “kamu kurum ve kuruluşları ve benzeri tüzel kişiliklerin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçundan 70 yıl hapis ve 601 bin lira adli para cezasına, Ö.A.’yı ise 50 yıl 10 ay hapis ve 408 bin lira adli para cezasına mahkum etti. Sanık P.Y’nin “yüklenen suçun, sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması” nedeniyle beraatine karar veren heyet, sanıkların mevcut hallerinin devamına da hükmetti.
Ek olarak, Mustafa Kılıç hakkında “belgede sahtecilik” suçlamasıyla Adana Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.
Ne Olmuştu?
Yüreğir’de 12 Eylül 2022’den 24 Ağustos 2023’e kadar kaymakamlık görevini yürüten Mustafa Kılıç’ın, “kamu kurum ve kuruluşları ve benzeri tüzel kişiliklerin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçlamasıyla 16 kez, tutuklu sanık Ö.A.’nın 9 kez ve tutuksuz sanık P.Y.’nin 2 kez hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.