

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 19 Mart operasyonundan bu yana belediye hakkında ortaya atılan iddialara karşı “Yalanlar ve Gerçekler” başlıklı açıklamalar yapıyor.
Bugüne kadar pek çok iddiaya yanıt veren İBB, son yaptığı açıklamada, “İETT otobüslerinin tamiri için anlaştığı şahsın sahte fatura keserek belediyeyi milyonlarca lira dolandırdığı”, “İSKİ, yetkisi dışında Arnavutköy’de dar gelirli vatandaşlar için inşa edilen konutlar hakkında yıkım kararı aldı”, “Proje su kaynaklarına zarar vermeyecek şekliyle plan, yönetmelik ve imar planı çerçevesinde ilerliyor” ve “İSPARK AŞ batıyor” iddialarına yanıt verdi.
İBB’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“SAHTE FATURA YALANI”
Yalan: İETT otobüslerinin tamiri için anlaştığı şahsın sahte fatura keserek belediyeyi milyonlarca lira dolandırdığı yalanı…
Gerçek: İddia tamamen gerçek dışıdır. Ülkemizin en büyük, dünyanın ise en büyük ikinci toplu taşıma kurumu olan İETT; 154 yıllık bir kamu kurumudur. İETT, bireyler ile değil, ilgili mevzuatlar gereği, gerekli şartları taşıyan istekli şirketler ile kamu ihale mevzuatı uyarınca sözleşme imzalayarak işbirliği yapmaktadır. Adı geçen şahsın ya da firmanın İETT ile hiçbir iş bağlantısı bulunmamaktadır ve imzalanmış bir sözleşme de yoktur. İETT, 2024 yılında yaptığı işlemlerin yüzde 95’ini açık ihale ile gerçekleştirmiştir, bu oran Türkiye’deki kamu kurumları ortalamasının (yüzde 55) oldukça üzerindedir.
“İSKİ YETKİSİZ YALANI”
Yalan: İSKİ, yetkisi dışında Arnavutköy’de dar gelirli vatandaşlar için inşa edilen konutlar hakkında yıkım kararı aldı.
Gerçek: Sazlıdere Barajı, İstanbul’a içme suyu temin edilen önemli bir su kaynağıdır. Bu baraj havzası, İSKİ İçme Suyu Havzaları Koruma Yönetmeliği’ne göre koruma altına alınmıştır. Proje alanı, bu yönetmelik çerçevesinde korunmaktadır. Koruma alanında konut, prefabrik yapı, ahşap gibi taşınabilir yapılara izin verilmemektedir. İSKİ’nin olumsuz görüşü olmadan bu proje için ruhsat verilmemiştir ve yıkım programına alınmış 409 adet yapı bulunmaktadır.
“KONUT PROJESİ SU KAYNAKLARINA ZARAR VERMEYECEK YALANI”
Yalan: Proje, su kaynaklarına zarar vermeyecek şekliyle plan, yönetmelik ve imar planı çerçevesinde ilerliyor.
Gerçek: Sazlıdere Barajı’ndan İstanbul’a yılda yaklaşık 55 milyon metreküp içme suyu sağlanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı kararı ile bu barajın içme suyu kullanım oranı sıfıra indirilmiştir. Barajdan su alınamaması durumunda, İstanbul’un bazı ilçelerinde ciddi su sıkıntıları yaşanması kaçınılmaz olacaktır. 2009 yılından bu yana İSKİ, bu baraj için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yıllık ödeme yapmaktadır.
“İSPARK ZARAR EDİYOR YALANI”
Yalan: “İSPARK AŞ batıyor” yalanı.
Gerçek: İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSPARK AŞ, Covid-19 salgını döneminde mücbir sebebe giren sektörler arasında yer almış ve tüm olumsuz koşullara rağmen 2021-2024 yıllarında mali tablolarında kar açıklamıştır. Şirket, 2025 yılı ilk çeyrek döneminde de kâr beklemektedir. İSPARK AŞ’ye ait mali tablolar resmi web sitesinden erişilebilir durumdadır.