

Yaz mevsiminin gelmesi ve sıcak hava koşullarının etkisiyle yer altındaki canlılar, yüzeye çıkmaya başladı.
Bu canlılar arasında yılanlar; doğal alanlarda, yollarda, bahçelerde ve evlerde sıkça görülmeye başlandı. Payas ilçesindeki bir evin çamaşır makinesine giren bir buçuk metrelik karayılan, itfaiye ekipleri tarafından yakalandı.
Yılanı teslim alan haşere ilaçlama uzmanı Kemal Başer, yılanı insanlardan uzak bir alana doğaya saldı.
Bölgedeki ‘Yılancı Kemal’ olarak bilinen Başer, doğaya bıraktığı yılan için “Sevgili karayılan, bir sonraki sefere ben olmayabilirim, insanlardan uzak dur. Yoksa seni öldürürler” şeklinde nasihat etti.
Karayılanların ekosistemdeki rolüne dikkat çeken Başer, şunları açıkladı:
“Karayılan, insanlara tehdit oluşturmayan ve zehirsiz bir sürüngendir. Kemirgenlerle beslenir ve fareleri avlar. Eğer bir eve girmişse, o evde fare olduğu anlamına gelir; onun kokusunu alarak oraya gelir. Yılanların bulunduğu bölgelerde kemirgenler yaklaşmaz, kemirgenlerin olduğu yerlerde de yılanlar görünür.
Agresif olsalar da, ısırmaları insanlara zarar vermez. Ancak avlandıkları kemirgenlerden bakteri taşıyabilirler. Ekosistem açısından son derece önemli bir canlı türüdür ve zehirli engerek yılanlarını da avlar. Bu, bir fare avcısıdır; karayılanları öldürmektense korumalı ve insanlara saldırmalarını engellemeliyiz.”